VIJESTI / AKTUELNOSTI

Nastavlja se razvoj monstruoznog Lotusa Evija

lotus

Lotus Evija

lotus

Lotus Evija

lotus

Lotus Evija

Završna podešavanja prvog električnog hiperautomobila iz Lotusa

 

Lotus je započeo završnu fazu testiranja svog prvog električnog hiperautomobila u historiji. Električni monstrum, Evija, predstavljen je sredinom godine i skrenuo je pažnju javnosti svojim izgledom, ali i nevjerovatnom snagom. Prototip #2 je dobio ovjes koji će biti ponuđen klijentima, potpuno električnu pogonsku jedinicu, karoseriju u potpunosti izrađenu od karbona, kao i skoro kompletiran enterijer sa produkcijskom specifikacijom sjedišta.

 

Model Evija je podvrgnut brojnim simulacijama, kao i testovima na stazama u Velikoj Britaniji i Italiji. Jedan od glavnih testnih vozača je Gavan Kershaw, Lotusov direktor odjela za integritet proizvoda na tržište. Poznat je i po dizajniranju čuvene Top Gearove testne staze na aerodromu Dunsfold. On je dao svoj komentar na Eviju:

„Automobil je trenutno u potpunosti „čist“. Bolje rečeno sirov jer ništa na njemu nije podešeno. Nema kontrolu stabilnosti, nema vektor obrtnog momenta – dakle sirovi proizvod. Na taj način možemo procijeniti osnovne parametre šasije, stvoriti mehaničke prednosti prije nego dodamo ostale komponente poput elektronike. Tako ćemo u potpunosti „pročitati“ automobil i saznati što više o njemu. Kasnije možemo sve prilagoditi na osnovu ovih parametara.“, izjavio je Kershaw.

 

Jedna od novina za Lotus kojoj se posebno posvećuje pažnja je i raspored obrtnog momenta između četiri točka, od kojih svaki ima individualni pogon. Iako je ovo prvi Lotusov model s pogonom na sva četiri točka, Kershaw kaže kako se već osjeća ugodno u automobilu te da je samo potrebno napraviti odgovarajući balans gasa.

10:34 | Dec 18, 2019

KOMENTARI (0)