SPORT / WRC

Neuville na korak do pobjede u Francuskoj

Belgijanac pametno odradio drugi dan relija

 

Thierry Neuville je na posljednjem brzincu dana preuzeo vodstvo u generalnom plasmanu relija. On je izuzetno pametno vozio tokom cijelog dana i dan započeo ne trećem mjestu sa nešto manje od deset sekundi zaostatka. Iako je u jednom momentu Ott Tanak izgledao neuhvatljivo za konkurenciju, SS11 je doneo veliko razočaranje za Estonca kada je zbog probušene gume pao daleko iza najbržih. Time se oprostio od pobjede i prilike za povećanjem prednosti u generalnom plasmanu šampionata.

 

Elfyn Evans je nakon peha za Tanka preuzeo lidersku poziciju, ali ispostaviće se samo na kratko. SS11 je završio sa prednošću od 11,5 sekundi u generalnom plasmanu ispred Neuvillea. Pred posadama je bio posljednji, monstruozni brzinac od preko 47 km. Neuville je nakon pobjede na SS11, odnio pobjedu i na SS12. Ipak, morao je sačekati Evansa da završi brzinac kako bi situacija bila jasnija. Velšanin prolazi kroz cilj sa tačno 16 sekundi zaostatka za Neuvilleom. To je značilo smjenu na liderskoj poziciji. Neuville je sada vodeći sa 4,5 sekunde ispred Evansa, a pred posadama je još 51,19 takmičarskih kilometara.

 

Nedjelja će donijeti veliku borbu između ove dvojice koji su i u Argentini 2017. priredili nezaboravan kraj relija kada je Neuville slavio sa samo sedam desetinki prednosti. Na trećem mjestu, najviše zbog Sordovog očajnog rezultata na posljednjem brzincu dana, nalazi se Sebastien Ogier. On se kao i uvijek provlačio i lagano peo u generalnom plasmanu pa je sa šeste pozicije stigao do treće. Sordo je pao na četvrto mjesto sa 5,1 sekundom zaostatka za Ogierom. Peto mjesto pripada Teemu Suninenu koji nastavlja da vozi konstantno i zrelo. Nakon problema na prva tri relija, Finac konačno ima jedan dobar i opušten reli.

 

Do kraja relija su ostala samo dva brzinca. Prvi od njih, SS13 Eaux de Zilia, dug je 31,85 km i starta u 09:45, a posljednji brzinac - power stage, SS14 Calvi, počinje u 12:18.

 

Izvor: rallymagazin.rs

19:42 | Mar 30, 2019

KOMENTARI (1)


jsvubvakcg

Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

March 22nd, 2021 - 7:22AM