SPORT / WRC

Neuville pobjednik Relija Korzika

Prednja desna guma Ford Fieste Elfyna Evansa poklonio pobjedu Neuvilleu

 

Elfin Evans je tragičar dana. Nakon „leta“ tokom pretposljednjeg brzinca kojim je sebi obezbijedio 11,5 sekundi prednosti ispred Thierryja Neuvillea, sve se činilo sjajnim za Velšanina. Čak je i vrijeme Thierryja Neuvillea na zadnjem brzincu bilo prilično loše za njegove standarde. Ipak, da je WRC svjetski kralj drame, dokazao je upravo zadnji brzinac. Elfyn Evans probija prednju desnu gumu svoje Ford Fieste i gubi čak minut i po za najbržim, Krisom Meekeom. Time su nestali svi snovi o drugoj pobjedi u karijeri, prvoj nakon trijumfa na domaćem tlu u Velsu 2017. godine.

 

Pobjeda je tako otišla u ruke Thierryja Neuvillea koji je, netipično za njega, definitivno najpametnije odradio reli od starta do zadnjeg brzinca. Strpljivost Belgijanca se isplatila pa su tako on i Gilsoul slavili po prvi put od Relija Sardinija prošle godine. Ovom pobjedom, Neuville se popeo na lidersku poziciju u šampionatu, a osim Neuvillea i njegov tim, Hyundai.

 

Drugo mjesto je pripalo Sebastijenu Ogieru koji je prolaskom kroz cilj završio agoniju, kako bismo opisali njegov nastup na ovogodišnjem Reliju Korzika. Nakon greške prvog dana i jučerašnjih problema sa anti-lag sistemom zbog kojeg je u jednom momentu skoro izletio, aktuelni šampion iz Korzike ide sa dva boda zaostatka za vodećim Neuvilleom.

 

Treće mjesto je na kraju pripalo nesretnom Evansu. Dani Sordo je uspio zadržati četvrtu poziciju ispred Teemu Suninena koji je zauzeo peto mjesto. Ott Tanak je nakon jučerašnjeg razočarenja stigao do četiri boda u power stageu i šeste pozicije. On Korziku napušta kao trećeplasirani u generalnom plasmanu, pet bodova iza Neuvillea. Esapekka Lappi je stigao do sedme pozicije, dok je Sebastien Loeb završio svoju misiju za Hyundai osvojivši osmo mjesto i četiri boda. Deveta i deseta pozicija su otišle u ruke Toyotinih momaka, Krisa Meekea koji je odnio pobedu na power stageu, i Jari Matti Latvale.

 

Naredni reli se vozi u Argentini od 25. do 28. aprila 2019.

 

Izvor: rallymagazin.rs

15:49 | Mar 31, 2019

KOMENTARI (0)