SPORT / WRC

Neuville slavio u Španiji – Tanak novi šampion!

Belgijancu treća pobjeda ove godine, Estoncu prva titula u karijeri

 

Danas je ispisana nova stranica reli historije. Nakon petnaest godina francuske dominacije, po prvi put u historiji WRC šampionata, titulu je odnio estonski vozač. Taj vozač je Ott Tanak. Nakon što je prošle godine učestvovao u osvajanju titule konstruktorskog prvaka sa Toyotom, ove godine je osvojio svoju prvu vozačku titulu u karijeri. Ovogodišnju dominaciju Otta Tanka ne možemo uporediti sa Ogierovom, a pogotovo ne sa Loebovom, ali smo već na početku sezone mogli naslutiti da je ovo njegova godina.

 

Pobjedu na ovogodišnjem Reliju Katalonija odnio je Thierry Neuville. Belgijanac je od prvog brzinca jučerašnjeg dana u vodstvu koje nije ispuštao do samog kraja te je zasluženo slavio posljednji put u Španiji, pošto WRC nećemo gledati naredne godine u Kataloniji. On je odradio svoj posao na najbolji mogući način te donio vrijedne bodove svom timu koji se bori protiv Toyote u šampionatu konstruktora.

 

Druga pozicija nakon vožnje za historiju, pripala je Ottu Tanku u Toyoti Yaris WRC. Pobjedom na Power Stageu, Estonac je osigurao šampionsku titulu jedan reli prije kraja, a sada mu ostaje „misija“ da uhvate i Hyundai u poretku konstruktora na posljednjem reliju sezone, u Australiji.

 

Treće mjesto je pripalo Daniju Sordu u Hyundaiju koji je na svom domaćem reliju bio sporiji samo od Thierryja Neuvillea koji je ovog vikenda letio u Španiji i nije bio uhvatljiv za ostale i novog svjetskog prvaka, Otta Tanka. Sordo je osvojio važne bodove i za svoj tim koji sada povećava prednost u odnosu na Toyotu u poretku konstruktora.

 

Četvrtu poziciju je osvojio devetostruku svjetski prvak i devetostruki pobjednik ovog relija, Sebastien Loeb. Nakon prošlogodišnje pobjede u Citroenu, Loeb je ove godine igrao ulogu timskog igrača te je shodno tome značajno „popustio“ nakon prvog dana relija.

 

Top pet je kompletirao Jari-Matti Latvala u Toyoti Yaris. Finski veteran je u Španiji nastojao da se suprotstavi Hyundaijevoj armadi zajedno sa svojim kolegama, ali su konkuenti ipak osvojili više bodova i povećali prednost u timskom šampionatu.

 

Posljednji reli ove sezone se vozi u Australiji od 14. do 17. novembra.

13:45 | Oct 27, 2019

KOMENTARI (0)