VIJESTI / AKTUELNOSTI

Nissan Leaf kao rival hot hatch automobilima?

nissan

Nissan Leaf

nissan

Nissan Leaf

nissan

Nissan Leaf

nissan

Nissan Leaf

nissan

Nissan Leaf

nissan

Nissan Leaf

Nissanov električni hatchback postaje pravi sportaš?

 

Sjetimo se početaka hot hatch automobila. Izvorni VW Golf GTI, Peugeot 205 GTi, Renault 5 Turbo... Sve ih je pokretao benzinski motor sa propisno visokom snagom za to vrijeme i masu automobila. Vremenom, automobili su postajali jači, ali je koncept ostao isti, a to je da automobil mora biti snažan, upravljiv i zabavan za vožnju – u prevodu, pravi vozački auto.

 

Dolaze nova vremena, električni pogon polako preuzima primat te bi hot hatch automobili mogli koristiti struju umjesto benzina. Ne tako davno, pisali smo o Renault Zoe E-Sport konceptu koji je sada veoma ostvariv i moguć. Čak se u međuvremenu pojavila i nova mogućnost, a ta mogućnost Clio R.S. šalje u historiju te bi ga mogao naslijediti produkcijski Zoe R.S.

 

Nissan, Renaultov grupacijski partner je predstavio novi testni automobil / prototip baziran na modelu Leaf e+ koji je izrađen na istoj filozofiji kao i Zoe E-Sport. Zahvaljujući paru elektromotora, po jednom na obje osovine, automobil raspolaže sa 304 KS i 680 Nm obrtnog momenta. Obzirom na to da se na svakoj osovini nalazi po jedan elektromotor, automobil ima i pogon na sva četiri točka.

 

Performanse automobila nisu poznate te iz Nissana nisu komentarisali da li je eksperimentalno vozilo brže od standardnog Leafa e+, ali sa dodatnih 90 KS, nije teško zaključiti da je eksperimentalni Leaf znatno brži i performantniji. Fizičke osobine automobila su blago izmijenjene, te je nešto kraći, širi i niži u odnosu na standardni model.

 

Iako sportski Leaf neće ući u produkciju, barem ne u ovoj generaciji, Nissan nam je jasno demonstrirao da mogu napraviti performantni električni automobil, te su možda i najavili dolazak inkarnacije ovog eksperimentalnog modela u narednoj generaciji. Vrijeme će pokazati.

12:49 | Oct 24, 2019

KOMENTARI (0)