VIJESTI / AKTUELNOSTI

Nova Fabia R5 će biti najbolja ikad

skoda_fabia_r5

Škoda Fabia R5 Evo

skoda_fabia_r5

Škoda Fabia R5 Evo

Jedan od najboljih reli automobila svih vremena ikad dobija nasljednika

 

Škoda je veliko ime u reliju. Nešto stariji čitatelji sjećaju se Škode 130 RS koja je harala reli šampionatima, sada već prije četiri decenije. Nakon 130 RS, Škoda je pokušavala da napravi jednako dobar, pa čak i bolji automobil, međutim to im nije išlo za rukom. Nedostatak finansijskih sredstava je Octaviu WRC, a kasnije i Fabiu WRC, u startu osudio na neuspjeh. Škoda se povukla iz WRC šampionata nakon 2005. godine, a onda su napravili model koji je počeo da vraća vjeru i nadu u Škoda Motorsport. Škoda Fabia S2000 ubrzo je stekla veliku popularnost i napravila je uvod za ono što je stiglo 2015.

 

Škoda Fabia R5 je na svom prvom reliju ostvarila dominantnu pobjedu. Za volanom je bio Jan Kopecky, neko ko se potpuno srodio sa ovim automobilom u godinama koje su dolazile. Fabia R5 je jedan od najuspješnijih reli automobila svih vremena. Zaključno sa prošlim vikendom, Fabia R5 je ostvarila 709 pobjeda na 1600 relija u kojima je učestvovala. Procentualno, to je čak 44,3%.  

 

Škoda Fabia R5 Evo je na putu. Iz Škoda Motorsporta planiraju da bude još bolja i uspješnija od još uvijek aktuelne Fabie R5. „Nova generacija Fabie R5 će biti značajan korak naprijed. Na taj način, našim klijentima širom svijeta ćemo ponuditi najbolji mogući paket u klasi, a naš fabrički tim će najbolje oslikavati kvalitet urađenog posla.“, izjavio je Michal Hrabanek, direktor Škoda Motorsporta.

 

Fabia R5 Evo je već do sada odradila hiljade testnih kilometara na asfaltu, makadamu i snijegu. Tako je auto temeljito pripremljen i razvijen da dobro funkcioniše u svim uslovima. Cilj je jasan – napraviti najuspješniji reli automobil u historiji.

 

„Poduzeli smo sve kako bismo bili sigurni da će naši kupci dobiti automobil razvijen bez kompromisa do najsitnijih detalja. Dosljednost je bila prioritet Škoda Motorsporta u toku razvoja ovog automobila. Striktno se držimo svih procesa koji osiguravaju vrhunski kvalitet automobila kojeg nudimo našim klijentima.“, zaključio je Hrabanek.

 

Škoda Fabia R5 Evo stiže sredinom 2019. godine kada će zvanično zamijeniti i dalje neprikosnovenu „staru“ Fabiu R5.

09:46 | Feb 18, 2019

KOMENTARI (0)