VIJESTI / AKTUELNOSTI

Nova generacija Toyote GT86 stiže sa više snage

toyota

Toyota GT86

toyota

Toyota GT86

toyota

Toyota GT86

Nova generacija Toyote GT86 stiže sa više snage

 

Pokretat će je Subaruov boxer motor i biće smještena na Toyotinoj TNGA platformi

 

Toyota GT86 je sportski automobil koji je kreiran na temeljima legendarnih modela koji su takođe nosili oznaku 86 u svom nazivu. Prva generacija ovog automobila ima već veoma dug staž obzirom na to da na tržištu egzistira još od 2012. godine, a nastao je kao plod saradnje Toyote i Subarua, a u ponudi je bila i Scionova verzija.

 

Iako je u jednom momentu budućnost ovog modela bila upitna, već odavno znamo da ćemo dobiti novu generaciju ovog sjajnog sportskog coupea. Nešto slabija prodaja ovog automobila bi trebala biti značajno poboljšana u novoj generaciji, a baš kao i prvi put, Toyota i Subaru ulaze zajedničkim snagama u razvoj novog GT86.

 

Plan je da novi GT86 bude smješten na Toyotinoj TNGA platformi. Tu istu platformu koristi i veliki broj modela iz Toyotine aktuelne ponude. Recept pod haubom ostaje isti te će pod haubom i dalje biti Subaruov bokser, ali ne više 2.0 litreni atmosferski, već 2.4 litreni turbo koji se već koristi u Subaruovim modelima Ascen, Legacy i Outback.

 

Snaga bi trebala iznositi oko 255 KS što je značajan pomak u odnosu na aktuelnu generaciju koja ne nudi pretjerano snažan motor. Ipak, ako nekome nije dovoljno ni 255 KS, Akio Toyoda namjerava uvesti u ponudu i GR izvedbu modela koja bi bila još jača i performantnija. Za sada još nije poznato kada će novi GT86 biti predstavljen, ali jedno je sigurno – nova generacija će ponuditi vrhunsko vozačko iskustvo.

10:56 | Jan 13, 2020

KOMENTARI (0)