VIJESTI / AKTUELNOSTI

Nova Honda Civic Type R mogla bi biti iz SAD-a

Zvanično, Brexit nema ništa s tim

 

Početkom sedmice, Honda je saopštila da se njihova fabrika u Swindonu zatvara. Upravo ta fabrika bila je zadužena za proizvodnju aktuelne generacije modela Civic i Civic Type R. Zvanični razlog zatvaranja fabrike je strateška odluka u cilju konsolidacije proizvodnje u Japanu, a nema ništa sa Brexitom.

 

U Hondinom saopštenju stoji da su Civic hatchback i Civic Type R sigurni modeli za budućnost. Proizvodnja bi po svemu sudeći trebala biti prebačena u SAD. U prilog tome ide i činjenica da je Type R itekako popularan u Sjevernoj Americi i da prodaja konstantno raste. Čak 20% prodanih automobila u Sjevernoj Americi su hatchback automobili, što premašuje očekivanja ljudi iz Honde. Sasvim racionalna odluka bi bila prebaciti proizvodnju automobila koji spada u kategoriju automobila koji su najprodavaniji. Još jedan argument u korist proizvodnje Civica u Sjevernoj Americi je i činjenica da se u Ohaju pravi pogonska jedinica Civica Type R.

 

Iz Honde još nisu donijeli zvaničnu odluku, ali sve vodi ka jednom scenariju. Zvaničan kraj rada fabrike u Swindonu je planiran za 2021. godinu. Do tada, Honda će donijeti odluku gdje će biti smještena proizvodnja Civica nove generacije. Upravo u tom periodu sa gašenjem fabrike u Swindonu, trebao bi stići i novi Civic.

13:19 | Feb 24, 2019

KOMENTARI (0)