VIJESTI / AKTUELNOSTI

Nova Mazda 6 dobija zadnji pogon i redni „šestak“?

mazda

Mazda Vision Concept

mazda

Mazda Vision Concept

mazda

Mazda Vision Concept

U razmatranju je i coupe verzija

 

Mazda uveliko sprema novu generaciju modela 6. Ova elegantna limuzina je na tržištu još od 2012. godine, a 2018. je predstavljen redizajnirani model. Iako plijeni svojim izgledom, a uz sve to idu i pouzdani motori, Mazda 6 nema željenu popularnost, te su samim tim i prodajni rezultati slabiji. U Mazdi su odlučni da to uskoro promijene sa novom generacijom koja će se drastično razlikovati od svih dosadašnjih.

 

Nova Mazda 6 će prema prvim glasinama odbaciti prednji i preći na zadnji pogon. To će biti ujedno i prva upotreba nove arhitekture vozila. Za sada, ove informacije nemaju zvanično uporište, ali obzirom na to da dolaze iz izvora bliskih kompaniji, možemo ih shvatiti vrlo ozbiljno. Uz zadnji pogon, Mazda 6 bi trebala dobiti i novi, redni šestocilindarski motor koji je najavljen prije nekoliko godina. SkyActiv-X i SkyActiv-D porodice bi na taj način dobile po jednog novog člana.

 

Na osnovu određenih pretpostavki, novi benzinski šestak bi mogao razvijati i do 350 KS. Platforma na koju bi nova Mazda 6 bila smještena, najvjerovatnije će biti razvijena u saradnji sa Toyotom kako bi se ubrzao razvoj i smanjili troškovi, ali za sada ništa nije zvanično. Ono što je takođe veoma zanimljivo je mogućnost dolaska i coupe varijante ovog automobila. U tom slučaju, to bi bila zapravo produkcijska verzija Vision koncepta predstavljenog 2017. godine.

09:57 | Apr 14, 2020

KOMENTARI (0)