VIJESTI / AKTUELNOSTI

Nova Škoda Octavia stiže u Frankfurt

Četvrta generacija popularnog modela stiže ove godine

 

Škoda je zvanično potvrdila da će nova Octavia debitovati na sajmu u Frankfurtu koji se održava u septembru. Nova, četvrta generacija Škodinog najprodavanijeg modela, donosi brojne novosti i sofisticiraniji dizajn u odnosu na odlazeću treću generaciju.

 

Prva i najveća novost jeste implementacija hibridne tehnologije u Octaviju. Škoda se uveliko okreće ekološki prihvatljivim automobilima, a hibridi su sve popularniji u svijetu. Iako još niko ne spominje potpuno električnu Octaviju, već sa dolazećom, četvrtom generacijom u ponudi će biti hibridni pogon, ali i blagi hibridni sistemi. Novosti koje donosi četvrta generacija mogle bi privući još veći broj kupaca ovog modela. Samo u 2018. godini prodato je 388.200 primjeraka Octavije, iako je akutelna generacija na tržištu već dugih sedam godina.

 

Nova Škoda Octavia se već duži vremenski period testira. Iako je propisno kamuflirana, Avarvarii, poznati freelancer koji radi rendere nadolazećih automobila, poigrao se u Photoshopu i prikazao nam kako bi Octavia četvrte generacije mogla izgledati, a te fotografije možete pogledati na našem Instagram profilu.

 

Ono što je bitno, jeste da Octavia neće znatno narasti u odnosu na treću generaciju. Što je donekle i dobro obzirom na to da je već davno „prerasla“ svoj segment. Očekuje se da nova Octavia zadrži isti međuosovinski razmak kao još uvijek aktuelna generacija (2.578 mm), čime bi Octavia zadržala lidersku poziciju u segmentu po pitanju prostora na zadnjim sjedištima. Takođe, Octavia bi trebala dobiti dodatnih 10 litara zapremine prtljažnika, te bi tako imala prtljažnik od 600 litara sa zadnjim sjedištima na mjestu.

 

Iznutra, Octavia će dobiti bolje, kvalitetnije materijale. Osnovni modeli dolaziće sa 6,5-inčnim ekranom, modeli iz sredine ponude će dolaziti sa 8-inčnim ili 9,2-inčnim ekranom, a oni najskuplji će dobiti 12,3-inčni ekran. Nova Octavia će dobiti i najaktuelniju verziju infotainment sistema VW grupacije.

 

Kada je ponuda motora u pitanju, Octavia će za razliku od Fabije imati i benzinske i dizel motore. Ponudu benzinskih motora čine 1.0 trocilindarski motor sa 114 KS i 1.5 četverocilindarski motor sa deaktivacijom cilindara koji razvija 148 KS. Upravo 1.5 litarski motor bi mogao dobiti i hibridni sistem. Kao što smo juče pisali o Scali vRS koja bi mogla dobiti 1.5 litarski hibrid, tako je slučaj i sa novom Octaviom. Iako i 1.0 litarski motor može biti adaptiran na hibridni sistem, Škoda taj motor želi zadržati jeftinim i pristupačnim. Dizelaše će najvjerovatnije predstavljati 1.6 TDI i 2.0 TDI sa snagom od 114 i 187 KS.

 

Ako je neko pomislio da u ovim okolnostima Octavia vRS neće preživjeti, prevario se. Nova Škoda Octavia vRS biće još jača i brža nego prije sa 261 KS pod haubom. Biće zanimljivo vidjeti za šta će se odlučiti u Škodi, ali obzirom na „klimu“ očekujemo ultra brzu hibridnu Octaviu vRS.

09:38 | Mar 21, 2019

KOMENTARI (0)