VIJESTI / AKTUELNOSTI

Nova Toyota Aygo će biti dizajnirana i razvijana u Evropi

toyota

Toyota Aygo (2009)

toyota

Toyota Aygo (2019)

toyota

Toyota Aygo

Japanska kompanija ozbiljno radi na novoj generaciji modela Aygo

 

Toyota je nedavno potvrdila da će model Aygo uskoro dobiti novu generaciju. Segment malih gradskih automobila slabi te brojni proizvođači odustaju od te forme automobila i obustavljaju proizvodnju. U Toyoti ipak misle da Aygo ima šta da traži na tržištu, a sada smo dobili nove detalje o trećoj generaciji ovog mališana.

 

Datum dolaska nove generacije za sada ostaje nepoznanica. Ono što znamo je činjenica da će Aygo biti zapravo čistokrvni Evropljanin. Dizajn i razvoj automobila će biti u potpunosti baziran na Stari kontinent. Proizvodnja će biti nastavljena u Kolinu, gradu u Češkoj, dok će automobil biti dizajniran i razvijan u Briselu, u Belgiji.

 

Aktuelna generacija Ayga je „rođak“ Citroena C1 i Peugeota 108. Iz PSA grupacije su najavili da ne planiraju nasljednike ovih modela, te će se Toyota u potpunosti morati osloniti na svoje resurse. Obzirom na to da se konkurencija masovno povlači iz segmenta malih gradskih automobila, Toyota bi tom odlukom mogla itekako profitirati.

 

Dizajn automobila bi mogao biti inspirisan novim Yarisom, dok bi Aygo takođe mogao poprimiti određene detalje crossover automobila. Ništa od toga nije zvanično potvrđeno, ali ono što možemo očekivati je da Aygo neće biti električni. Razlog – visoka cijena, što se kosi sa segmentom automobila kojem Aygo pripada.

 

Potpredsjednik Toyote u Evropi, Matt Harrison, prokomentarisao je elektrifikaciju Ayga:

Segment malih automobila se svodi na pristupačnost i veoma niske cijene. Sa električnim automobilima je to nemoguće postići jer su oni sami po sebi znatno skuplji od automobila s konvencionalnim motorima. Pogledajte recimo Peugeot e-208. Iako pripada B-segmentu, njegova cijena je papreno visoka i zalazi u znatno viši segment automobila. Naš Aygo mora biti pristupačan širokim masama, a to se ne može postići elektrifikacijom koja podiže cijenu.“

 

Harrison je ipak potvrdio kako će do 2021. na tržištu biti tri električne Toyote, a do 2025. „više od tri“.

08:27 | Feb 4, 2020

KOMENTARI (0)