VIJESTI / AKTUELNOSTI

Nova Toyota GT86 dobila zeleno svjetlo

Druga generacija će nastati u saradnji sa Subaruom

 

Toyotino vodstvo je dalo zeleno svjetlo za izradu druge generacije coupe modela GT86. Prva generacija Toyote GT86 proizvedena je u saradnji sa Subaruom i Scionom. Scion je bio dostupan isključivo u Kanadi i SAD-u i nije stekao naročitu popularnost, ali su Toyota i Subaru sa praktično istim modelom postigli sasvim solidne rezultate. Iako se za Toyotu GT86, odnosno Subaru BRZ ne može reći da su bili suludo brzi automobili, ali su zbog izuzetno niske mase, zadnjeg pogona i bokser motora sa niskim centrom gravitacije bili veoma zabavni za vožnjuu i popularni među kupcima.

 

Obzirom na to da je sudbina modela GT86 bila neizvijesna sa dolaskom nove Supre, krenule su špekulacije kako je upravo Supra naslijedila ovaj model. Ispostavlja se da to nije tačno i da ćemo dobiti i novu Toyotu GT86. Nova generacija modela GT86 će ponovo biti razvijana u saradnji sa Subaruom, a u ponudi će biti smješten ispod Supre. Dakle, ponovo bismo trebali imati zabavan, lagan i pristupačan sportski coupe sa izvrsnim 2.0 litarskim turbo motorom i pogonom na zadnje točkove.

 

Toyota nastavlja da širi ponudu svojih sportskih automobila. Sve je počelo sa Toyotom Yaris GRMN, a za njom su stizale Supra GRMN kao i Corolla GRMN. Takođe, pored paprenih GRMN izvedbi, tu će biti i GR Sport Line modeli sa atraktivnijim izgledom, ali standardnim performansama. Još uvijek ne postoje informacije da li će GT86 dobiti GRMN izvedbu, ali takvo nešto bismo mogli očekivati obzirom na to da se radi o pravom sportskom coupeu.

12:09 | Mar 24, 2019

KOMENTARI (0)