VIJESTI / AKTUELNOSTI

Novi Audi A3 stiže ovog ljeta

 

U ponudi i plug-in hibrid

 

Četvrta generacija Audija A3 stiže ovoga ljeta. Jedan od najznačajnijih modela će pratiti novi stil kompanije pa će dosta ličiti na Audi A1, koji takođe dolazi u formi hatchbacka. Dvije najzanimljivije varijante ovog modela su svakako plug-in hibrid sa e-tron oznakom kao ekološki prihvatljiva varijanta, ali i ona ekstremna sa RS oznakom. Prema prvim informacijama, snaga novog RS3 iznosiće čak 416 KS što bi bilo dovoljno da konkuriše Mercedesovom A45 AMG modelu.

 

Audi i Volkswagen će ove godine predstaviti nove generacije svojih izuzetno popularnih hatchback modela. Naravno, radi se o A3 i Golfu. Kao i prije, njih dvojica će dijeliti mnoge komponente i karakteristike. A3 bi trebao koristiti potpuno istu paletu motora kao i Golf, što nas ne čudi, a osim konvencionalnih motora, Golf GTE i A3 e-tron će dijeliti kompletan pogonski sklop.

 

Iako ne postoje zvanične fotografije koje je Audi objavio, dali smo sebi slobodu da napravimo „render“ na osnovu špijunskih fotografija ovog modela. Prednji kraj je prepoznatljiv, Audijevski. Masivna saćasta maska hladnjaka, simetrično oblikovani krajevi prednjih svjetala i atraktivni „usisi“ na braniku naglašavaju sportsku notu ovog automobila.

 

Što se ponude modela tiče, čini se da verzija sa troja vrata više neće postojati. Razlog za odbacivanje ove verzije je izuzetno slaba prodaja ovog modela. Poređenja radi, Audi je 2017. proizveo 7.818 primjeraka trovratnog A3, a čak 167.741 primjeraka Audija A3 Sportback je sišlo sa proizvodne trake.

 

U Audiju razmišljaju o kabrio izvedbi novog A3, dok je A3 sedan gotovo izvjesno tu nakon izuzetno velike popularnosti. Kada je ta verzija u pitanju, 127.204 primjerka limuzinske izvedbe su napustila fabriku u 2017. godini.

 

12:22 | Feb 10, 2019

KOMENTARI (0)