VIJESTI / AKTUELNOSTI

Novi BMW M3 će imati preko 500 KS

Njihov najslavniji sportski sedan stiže u septembru

 

BMW M3 je model koji je bavarskom gigantu donio mnogo uspjeha, profita i slave. Uz dobar marketing, M3 je svima prirastao za srce još od svoje prve generacije koju svi i dalje poštuju i iz poštovanja ustaju na njen pomen. Sa novom generacijom, G20, BMW donosi brojne promjene što bi M3 moglo učiniti još popularnijim i privlačnijim.

 

Prošla generacija modela M3, F80, bila je prva u historiji koja je koristila redni šestocilindarski turbo motor, a sasvim očekivano, i nova generacija će koristiti turbo „šestak“, ali umjesto starog S55 motora, u novi M3 će biti ugrađivan novi S58 motor. Taj isti motor dolazi u modelima X3 M i X4 M. Standardna verzija M3, imaće 473 KS i 600 Nm obrtnog momenta, baš kao i njegova braća terenci. Kao i njihova veća limuzina, M5, i novi M3 će dobiti Competition paket s kojim će M3 razvijati 503 KS uz isti obrtni moment kao i obični M3.

 

Glavna razlika između M3 i dva terenca jeste podešavanje xDrive integralnog pogona. Novi M3 će imati RWD Mod kojim isključujete prednju osovinu i dobijate pogon isključivo na zadnju osovinu. To X3 i X4 nemaju. BMW M3 i M5 će biti jako slični jer će M5 „posuditi“ svoj elektronski sistem upravljanja, s tim da će biti rekalibriran i podešen za znatno lakši M3. Očekivanja su da M3 vaga oko 1.600 kg, dok M5 Competition ima 1.982 kg. Osim toga, M3 će naslijediti i sistem koji aktivno podešava amortizere, dok će za zaustavljanje automobila biti zadužen isti kočioni sistem kao i na crossoverima. Za sada nemamo informacija da li će biti „čistog“ M3 modela sa isključivo zadnjim pogonom i ručnim mjenjačem, ali određeni izvori govore da bi taj model mogao biti zapravo M3 CS.

 

Premijera BMW-a M3 zakazana je za septembar i Sajam automobila u Frankfurtu.

08:29 | Mar 12, 2019

KOMENTARI (0)