VIJESTI / AKTUELNOSTI

Novi Citroen C5 ipak stiže - biće sjajan!

citroen

Citroen CXperience Concept

citroen

Citroen CXperience Concept

citroen

Citroen CXperience Concept

Novi model će preuzeti neke stilske elemente koncepta CXperience iz 2016.

 

Iz Citroena su još 2018. stizale najave da će se nova generacija limuzine C5 naći u prodajnim salonima 2020. godine. Okidač za razvoj produkcijske verzije predstavljao je koncept CXperience koji je izložen na Sajmu automobila u Parizu 2016. Dvije godine kasnije, novi C5 još nije stigao, a čak i da nije bilo zastoja zbog pandemije korona virusa postalo je izvjesno da se ovaj model nećemo vidjeti na evropskim putevima još neko vrijeme.

 

Ipak, kako navodi Autonews Europe, od automobila se nije odustalo. To je potvrdio i jedan od direktora u Citroenu, Laurence Hansen. "Novi C5 je u pripremi, vjerujte mi, i zaista izgleda sjajno", objavio je Hansen na društvenim mrežama. "To je veoma bitan automobil za nas", dodao je.

 

Citroen C5 se u Evropi izrađivao do 2017, a pravio se u limuzinskoj i karavan varijanti, dok se u Kini i dalje proizvodi znatno drugačija verzija za tamošnje tržište.

 

Jedan od razloga zašto su u Citroenu oklijevali da odmah nakon gašenja proizvodnje starog ponude novi C5 jeste konstantno smanjenje potražnje za limuzinama D segmenta u Evropi. Taj trend je naročito uzeo maha posljednjih godina, paralelno sa usponom SUV i crossover vozila.

 

Prema najnovijm podacima, pad prodaje limuzina srednje klase nastavljen je i u 2019, kada je potražnja smanjena za 14%, a kupcima na evropskom tržištu isporučena su svega 403.922 ovakva vozila. Što se tiče najavljenog naslednika, zna se da će on dijeliti EMP2 mehaničku platformu sa modelom Peugeot 508.

 

 

Ipak, očekuje se da novi Citroen C5 bude veći i komforniji od 508-ice, a ako je suditi prema najavama da je uzor za ovaj automobil pomenuti koncept CXperience, trebalo bi da bude i nešto luksuzniji od svog "rođaka" iz Peugeota.

16:50 | May 11, 2020

KOMENTARI (0)