VIJESTI / AKTUELNOSTI

Novi Ford Focus RS ovisi o hibridnom prodoru

ford

Ford Focus RS (2016)

ford

Ford Focus RS (2016)

ford

Ford Focus RS

Težak posao pred Fordovim inžinjerima

 

Prošla generacija Ford Focusa RS bila je možda i najbolja do sada. Automobil je stao rame uz rame sa nekim slavnim automobilima s pogonom na sva četiri točka, a obzirom na to da je stigao nedugo nakon odlaska Mitsubishi Lancera EVO „u penziju“, u njemu su svi vidjeli adekvatnog nasljednika koji će popuniti tu prazninu.

 

Novi Focus RS bi gotovo sigurno trebao stići uskoro, ali cijelu situaciju komplikuju standardi o emisiji CO2 te u Fordu čekaju i posmatraju razvoj situacije. Obzirom na to da Ford počinje nuditi i hibridne modele, njegov dolazak uveliko zavisi i o hibridnom prodoru. U konačnici, Ford razmišlja i o potpuno hibridnom Focusu RS što bi bilo i najbezbolnije rješenje.

 

U ovom slučaju, Ford bi umjesto 2.3 litarskom turbo benzinca koristio 2.5 turbo iz hibridne Kuge, predstavljene prošle godine, a snaga bi bila podignuta na „benzinskih“ 300 KS, uz dodatnih 100 KS od elektromotora. Time bi Focus RS došao u ravan sa Audijem RS3 i Mercedesom A45 AMG, ali i mogućim Volkswagen Golfom R Plus.

08:55 | Feb 11, 2020

KOMENTARI (0)