VIJESTI / PREMIJERE

Novi Mercedes-Benz E-klase donosi osvježenja i hibridnu tehnologiju

mercedes

Mercedes-AMG E53

mercedes

Mercedes-AMG E53

mercedes

Mercedes-AMG E53

mercedes

Mercedes-AMG E53

mercedes

Mercedes-AMG E53

mercedes

Mercedes-AMG E53

mercedes

Mercedes-AMG E53

mercedes

Mercedes-AMG E53

Zatezanje bora na polovini „životnog“ vijeka

 

Mercedes-Benz je danas predstavio osvježenu E-klasu. Osvježenja luksuzne limuzine donose brojne novosti, tehnološki napredak i hibridni pogon, po prvi puta u E-klasu. E-klasa je sada luksuznija, naprednija i sigurnija nego ikada prije, a kupci će moći da biraju tri paketa opreme.

 

Glavna novost u ponudi je E350e punjivi hibrid, uz osvježeni E53 AMG model, kao i All-Terrain, crossover varijanta karavanske E-klase. Sva tri pomenuta modela će stići u prodajne salone do kraja godine, a svaki od njih nosi nešto „svoje“.

 

Najznačajnije promjene po kojima je lako razlikovati osvježenu E-klasu od modela prije facelifta je prednji kraj koji je dobio nova prednja svjetla sa elegantnijom linijom i full LED tehnologijom. Uz svjetla, E-klasa je dobila i novu masku hladnjaka. Straga takođe imamo nova horizontalna svjetla po uzoru na ona koje imamo na manjim modelima: A-klasi i CLA.

 

Iznutra, E-klasa je dobila novi MBUX infotainment sistem sa 12,3-inčnim ekranom na dodir, kao i 12,3-inčni digitalni klaster instrumenata. Tu je i nova centralna konzola sa touchpadom, kao i niz redizajniranih detalja koji su sada elegantnije riješeni. Osvježena E-klasa je dobila i čitav niz aktivnih sigurnosnih sistema. Oprema poput novog volana sa detekcijom puštanja volana, adaptivnog tempomata, kočenja u slučaju nužde, aktivne detekcije mrtvog ugla, 360-kamere sa proširenim uglom pokrivanja, dostupna je po prvi put u E-klasi.

 

Stari biturbo V6 motor je ustupio svoje mjesto modernijem i ekološki prihvatljivijem 3.0 rednom šestocilindarskom motoru sa EQ Boost sistemom. Snaga iznosi 362 KS i 500 Nm obrtnog momenta. U E53 AMG izvedbi, isti taj motor razvija 429 KS i 520 Nm obrtnog momenta. Osnovni model nosi oznaku E350 i koristi zadnji pogon i 2.0 četverocilindarski motor sa 255 KS i 370 Nm obrtnog momenta.

15:50 | Mar 3, 2020

KOMENTARI (0)