VIJESTI / AKTUELNOSTI

Novi Mercedes-Benz GLA debituje 11. decembra

Objavljen i prvi teaser

 

Najmanji Mercedesov crossover GLA spreman je za premijeru. Do njegovog debija ostalo je nešto više od dvije sedmice, a iz Mercedesa je stigao i prvi teaser. Kao i u prvoj generaciji, automobil će zadržati svoju kompaktnu formu i relativno male dimenzije što ga čini veoma snalažljivim i u gradu. Automobil će biti kraći od prethodnika, ali će prostor u kabini biti povećan.

 

Obzirom na to da su prošle sve velike svjetske premijere, GLA bi trebao zaokružiti godinu i okončati ovogodišnje premijere. Ujedno, GLA će biti posljednji novi model u ovoj dekadi. Tako će Mercedes upotpuniti i kompletno osvježiti ponudu svojih SUV modela u ovoj godini. Teaser kao i uvijek ne otkriva mnogo. Ipak, otkriveno je dovoljno, a to je jasan oblik prednjih svjetala koja su sličnija onima na CLA  i CLA Shooting Brake, nego onima na A-klasi što bi nam moglo nagovijestiti da će i osvježena A-klasa mogla adaptirati isti dizajnerski smjer.

 

Mehanički, GLA će biti identičan kao i A-klasa i CLA što znači da će isti motori i transmisije biti u ponudi. Za sada nije poznato da li će GLA biti ponuđen i u hibridnoj varijanti, dok će GLA 45 koristiti već prepoznatljivi 2.0 turbo benzinski motor, najsnažniji dvolitarski produkcijski motor ikada. 

 

Dimenzijama, novi GLA će biti manji od prethodnika. Automobil će biti kraći za 15 milimetara, dok će prostor za putnike na zadnjim sjedištima biti osjetno veći zahvaljujući kraćim prevjesima. Na raspolaganju će biti napredni MBUX infotainment sistem sa digitalnim radnim okruženjem, kao i čitav niz sigurnosnih sistema i asistencija vozaču.

 

Premijerno predstavljanje novog Mercedes-Benza GLA zakazano je za 11. decembar.

15:18 | Nov 25, 2019

KOMENTARI (0)