VIJESTI / AKTUELNOSTI

Novi Porscheov hiperautomobil dolazi s F1 motorom?

Tajni (propali) F1 projekat bi se ipak mogao iskoristiti na drugi način

 

Porsche je jedan od glavnih sinonima za sportske automobile koji su kroz historiju postigli velike uspjehe i u brojnim svjetskim šampionatima. Iskustvo sa trkaćih staza su prenosili na cestovne automobile i kreirali legendarne modele. U prethodnom periodu, Porsche se takmičio u FIA WEC šampionatu gdje su koristili LMP1 prototip 919 sa 2.0 četverocilindarskim turbo benzinskim, hibridnim motorom.

 

Ono što je malo poznato je da Porsche ima razvijen i F1 motor aktuelne generacije. To znači da se radi o hibridnom 1.6 litarskom V6 turbo motoru, namijenjenom Porscheovom F1 projektu koji je ugašen prije samog ulaska u najbrži cirkus na svijetu.

 

Taj motor bi umjesto F1 bolida mogao pokretati naredni Porscheov hiperautomobil. Time bi Porsche bio direktan konkurent Mercedesu i njihovom AMG One modelu koji će takođe koristiti pogonsku jedinicu bolida Formule 1. Produkcijska verzija hiperautomobila bi mogla nagovijestiti i Porscheov povratak u WEC šampionat, ali bi u tom slučaju morali razvijati novu pogonsku jedicinu.

 

Porsche time nastavlja elektrifikaciju ponude. Prije skoro tri mjeseca predstavljen je i prvi potpuno električni Porscheov model, Taycan, a u ponudi su i hibridne verzije Panamere i Cayennea. U budućnosti, planirana je potpuno električna verzija manjeg Porscheovog terenca, Macana, a za sada, u ponudi nema hibridne verzije kultnog modela 911.

07:46 | Nov 26, 2019

KOMENTARI (0)