VIJESTI / AKTUELNOSTI

Novi VW Golf GTI debituje u Ženevi

Jedna od nekoliko izvedbi Golfa koje stižu ove godine

 

Željno isčekivani nasljednik sedme generacije Golfa GTI stiže u martu na Sajam automobila u Ženevi. Tako će GTI biti prva od nekoliko izvedbi Golfa koje su najavljene za ovu godinu. Nakon nje, uslijediće GTE i ona najjača, R verzija. Početak prodaje se očekuje krajem godine.

 

Uz Golfa GTI, debitovaće i Golf GTD, dizelska varijanta performantnog kompakta iz Volfsburga. Transformacija iz običnog Golfa u GTI će biti suptilna i ne previše napadna kao što je to bio slučaj i u prošlosti. U principu, recept koji smo vidjeli još na Golfu GTI šeste, a zatim i sedme generacije, biće primjenjen i na osmoj generaciji jednog od najslavnijih hot hatch automobila. Dvostruki završetak izduvnog sistema , nešto širi prednji i zadnji branik i crvena traka na masci hladnjaka su nešto što je obilježje Golfa GTI i po svemu sudeći, tako će ostati još dugo.

 

Za razliku od Škode koja će svoju Octaviju RS vjerovatno ponuditi i sa hibridnim pogonom, Volkswagen je ostao konzervativan i zadržao tradicionalni benzinski motor SUS. Pod haubom će biti unaprijeđena verzija EA888 2.0 turbo motora koji se nalazi i u sedmoj generaciji Golfa GTI. Kao i do sada, biće ponuđen sa dvije razine snage: 242 KS u standardnoj i 287 KS u Performance varijanti.

15:01 | Jan 16, 2020

KOMENTARI (0)