SPORT / WRC

Novi WRC automobili moraju biti spektakularni

Šef Toyota Gazoo Racinga jasan kada su u pitanju nova pravila

 

Nova Rally1 klasa u WRC šampionatu će debitovati 2022. godine. Radi se o prvim hibridnim WRC automobilima o kojima još uvijek nemamo jasnu zvaničnu sliku. Sve djeluje kao da se zapravo ne zna kakvi će automobili biti u konačnoj formi jer se i dalje špekuliše o tome kakvi trebaju biti. Uvođenje nove klase bi moglo da naruši popularnost WRC šampionata koji je ponovo počeo da vraća svoju „staru slavu“ iz dana Grupe B.

 

Tommi Makkinen, šef tima Toyota Gazoo Racing i jedan od najboljih WRC vozača svih vremena, apelira na to da nova generacija WRC automobila mora biti spektakularna jer to je ono što privlači publiku. Novi WRC automobili će dobiti hibridni pogon što će automobile učiniti znatno težim nego prije, a spominjalo se i umanjivanje aerodinamičke efikasnosti. Kada su uvedeni 2017. godine, aktuelni WRC automobili su bili značajno poboljšanje u odnosu na prijašnju generaciju sa spektakularnijim izgledom i više snage.

 

„Novi automobili su već 2017. počeli da privlače publiku i vraćaju fanove koje smo izgubili zbog manjka spektakularnosti automobila iz prijašnje ere. Automobili sa 1.6 motorima isprva nisu najbolje prihvaćeni jer nisu bili dovoljno snažni, ali smo sa novim pravilima iz 2017. dobili ono što smo tražili.“

 

Jedna od ideja je da se automobili značajno oslabe i približe cestovnim automobilima svojim izgledom, a to je nešto što se Makkinenu uopće ne sviđa.

 

„Već imamo kategoriju R5 (Rally2 po novoj nomenklaturi) u kojoj su automobili dosta slični cestovnim automobilima. Oni su uspješno naslijedili Grupu N koja je godinama bila savršena platforma za tadašnji PWRC šampionat. Ipak, to nije bila glavna kategorija već WRC i na najvišem nivou moramo imati najsnažnije i najspektakularnije automobile koji će privući publiku da dolazi na relije, a to će se onda odraziti i na dolazak novih konstruktora. Ukoliko napravimo šampionat sa pravilima koja će odbiti fanove od WRC-a, onda radimo pogrešnu stvar.“, zaključio je Makkinen.

13:10 | May 6, 2020

KOMENTARI (0)