SPORT / BH AUTOSPORT

Objavljen konačni kalendar Šampionata BiH u trkama ubrzanja

Odgođena trka u Živinicama, otpala trka u Sarajevu

 

Jedna od najpopularnijih disciplina autosporta su trke ubrzanja. Ni Bosna i Hercegovina nije izuzetak. Na svakoj trci šampionata hiljade gledatelja dolazi da uživa u direktnim duelima između takmičarima. Osim izuzetno brojne publike, trke ubrzanja su jedna i od najmasovnijih disciplina našeg šampionata, a svake godine, grid se širi i raste.

 

Start sezone 2019. trebao je biti ovog vikenda u Živinicama, ali je donesena odluka da se trka otkaže. Razlog za otkazivanje su vremenske prilike koje nisu povoljne za ovaj vikend i najavljuje se loše vrijeme. Tako da će se prvi trkački vikend sezone voziti u Osijeku 25./26.5.2019. godine.

 

Zatim će naša publika doći na svoje i po ko zna koji put „okupirati“ Mostar i pomoćnu pistu na kojoj će se održati drugi trkački vikend šampionata i to u terminu 15./16.6.2019. godine.

 

Nakon Mostara, slijede dva gostovanja u Hrvatskoj. Prvo gostovanje u sklopu trećeg trkačkog vikenda planirano je za 6./7.7.2019. godine kada se voze trke na čuvenom Grobniku, a nakon Grobnika, šampionat se seli u Sinj. Tu će biti održan četvrti trkački vikend, a termin je 27./28.7.2019.

 

Šampionat se nakon dva izleta u Hrvatskoj vraća u Bosnu i Hercegovinu, a peti trkački vikend će biti održan u Živinicama, na dobro poznatoj pisti Čiljuge. Trke se voze 17./18.8.2019. godine.

 

Već sedam dana kasnije, takmičari gostuju u Srbiji. Šesti trkački vikend se vozi u glavnom gradu Srbije, Beogradu, a spektakl na Ušću je planiran za 24./25.8.2019.

 

Pretposljednji vikend šampionata je planiran za 14./15.9.2019. kada će naši takmičari drugi put ove sezone poći put Osijeka, a konačno finale sezone je planirano za Mostar 28./29.9.2019. godine.

 

Iako je izvorno planirana trka u Sarajevu, zbog administrativnih problema, organizator je odlučio da povuče prijavu trke. Nadležni nisu dali garanciju da će izdati dozvolu za održavanje trke, te je organizator povukao korektan potez. Nada još uvijek postoji, ali bi u tom slučaju trka u Sarajevu imala pozivni i revijalni karakter, bez rezultatskog značaja.

14:23 | Apr 25, 2019

KOMENTARI (0)