SPORT / FORMULA 1

Objavljene skice nove generacije F1 bolida

f1

F1 bolid (2021.)

f1

F1 bolid (2021.)

f1

F1 bolid (2021.)

Nova pravila stupaju na snagu 2021. godine

 

F1 bolidi aktuelne generacije na stazama su od 2017. godine. Već u prvoj godini su pokazali značajan napredak u odnosu na bolide koji su korišteni od 2014. do 2016. jer pružaju daleko veći downforce, a Mercedes, Ferrari, Renault i Honda isporučuju nikad jače pogonske jedinice koje ove bolide čine najbržim u historiji. Ove godine, bolidi su aerodinamički pojednostavljeni kako bi se poboljšalo utrkivanje, a velika promjena pravila nas očekuje 2021. godine.

 

Po prvi put, objavljene su skice bolida nove generacije koji će se koristiti od 2021. godine. Nova pravila trebaju da zadovolje želje vodstva Formule 1 koje bi trebale ovaj šampionat učiniti boljim. Kao prvo, cilj je učiniti trke zanimljivijim i neizvjesnijim. Trenutno, postoje samo tri tima koja imaju realnu šansu za pobjedu. Stavite Lewisa Hamiltona, Charlesa Leclerca ili Maxa Verstappena u neki tim iz sredine grida, neće imati nikakvu šansu za pobjedu. S novim bolidima, cilj je stijesniti grid i ostaviti prostor i manjim timovima da se bore za pobjedu.

 

Drugi cilj/želja je da bolidi budu atraktivniji i ljepši. Velika većina fanova Formule 1 će reći da su bolidi iz perioda 2000. do 2008. bili najljepši, a s uvođenjem novih pravila 2009. godine, ta ljepota i atraktivnost su nestali. Istini za volju, bolidi su od 2017. ponovo atraktivni, ali vodstvo Formule 1 želi još više.

 

I naravno, ono čime se definitivno nastoji stati u kraj Mercedesu i Ferrariju koji imaju najveći budžet od svih timova je ograničavanje troškova. Time bi se vještački izjednačili veliki timovi poput vodećeg dvojca sa timovima koji imaju znatno manji budžet, kao što je Williams ili Racing Point.

 

U razmatranju su još mnoga ograničenja, kao i zabrane asistencija na bolidima koje su trenutno dopuštene. Vodstvo Formule 1 ide toliko daleko da će ispitati i po potrebi redukovati upotrebu telemetrije automobila. Tema o kojoj se ovih dana raspravlja je i povratak dosipanja goriva u toku trke, a grijači guma bi mogli biti zabranjeni čime se opet ostavlja prostor za dominaciju timu koji najbolje riješi grijanje guma i postizanje njihove optimalne radne temperature.

 

U narednom periodu nas očekuje mnogo novosti i promjena u Formuli 1. Cilj je poboljšati šampionat, ali nije isključeno da se postigne i kontraefekat te da šampionat ponovo krene silaznom putanjom, baš kao i 2009. godine kada su uvedene radikalne promjene.

10:08 | Jul 18, 2019

KOMENTARI (0)