VIJESTI / AKTUELNOSTI

Objavljeni tehnički detalji nove Octavije

škoda

Škoda Octavia

škoda

Škoda Octavia

škoda

Škoda Octavia

Veća od prethodnice

 

Sve smo bliži premijernom predstavljanju nove Octavije. Češki bestseller je ponovo izazvao pažnju medija obzirom na to da je Škoda objavila tehničke detalje nove Octavije. Ono što se ističe jesu veće dimenzije, ali i identična motorizacija kao i kod novog Volkswagen Golfa s kojim i dijeli platformu, i brojne druge komponente.

 

Octavia je oduvijek bila lider segmenta kada su dimenzije u pitanju, a to se nastavlja i sa novom, četvrtom generacijom. I limuzina i karavan će imati iste dimenzije, pa će tako dužina nove Octavije iznositi 4.689 mm, širina 1.829 mm, a međuosovinsko rastojanje će ipak ostati isto kao i na odlazećoj generaciji te će iznositi 2.686 mm. Osim što je veća, nova Octavia ima i bolju aerodinamičku efikasnost jer je koeficijen otpora zraka smanjen na 0,24 za limuzinu i 0,26 za karavan.

 

Kao i njen „rođak“ iz Wolfsburga, Octavia će biti ponuđena sa matrix full-LED svjetlima koja su debitovala na osvježenom Superbu. Takođe, potpuna novost u Škodinoj ponudi su i full-LED stražnja svjetla.

 

Iako iz Škode nisu objavili zvanične fotografije enterijera, iz brojnih špijunskih fotografija znamo otprilike kako će to sve izgledati. Enterijer će dobiti neke osjetne promjene, ali je recept ostao isti te se prostranost u kabini neće kompromitovati. Naprotiv, Octavia će sada imati još više prostora nego prije, a prtljažnik Octavije nastavlja da dominira. Limuzina će raspolagati sa 600 litara, dok će gepek imati 640.

 

Kada govorimo o ponudi motora, tu se ponovo vraćamo na novi Golf. Octavia će imati identičnu ponudu kao i osma generacija kompakta iz Wolfsburga. To znači da će u ponudi benzinaca biti 1.0 TSI (110 KS), 1.5 TSI (150 KS) i 2.0 TSI. Dizelaše će predstavljati najčistiji TDI ikada. 2.0 TDI Evo će biti ponuđen sa 115, 150 i 200 KS. U ponudi će biti i hibridna, Octavia iV, koja će svoju pogonsku jedinicu dijeliti sa Golfom GTE. Snaga osnovne verzije će iznositi 204 KS, dok će u najjačoj razvijati čak 245 KS.

 

Premijerno predstavljanje nove Škode Octavije je zakazano za 11. novembar.

10:35 | Oct 29, 2019

KOMENTARI (0)