SPORT / BH AUTOSPORT

Održana trka u Vlasenici

Vremenski uslovi ipak poslužili takmičare

 

Završena je trka u Vlasenici. Rezultati su manje – više očekivani, a staza u Vlasenici je i danas, nakon jučerašnjih izlijetanja Cunjka i Lučića, pokazala da ni malo nije lagan izazov. Ipak, danas je prošlo bez dramatičnih izlijetanja te su takmičari imali kud i kamo lakši dan.

 

U grupi Historik i klasi P1 slavio je Armin Mujkanović. Nakon jučerašnjih problema s automobilom, Mujkanović je danas pokazao sav potencijal. U popravci automobila mu je pomogao i jedan od glavnih konkurenata u grupi, Dane Milenović. Upravo je Milenović imao danas peh zbog kojeg je odustao i vrlo vjerovatno se oprostio od titule u grupi. Drugo mjesto u grupi, a prvo u klasi P2 osvojio je Haris Memišević koji je i uprkos pucanju nosača motora uspio završiti trku i uzeti vrijedne bodove u klasi.

 

Mujkanović je današnjom pobjedom „ovjerio“ šampionsku titulu u klasi P1, a nakon brojnih titula u kartingu, ovo mu je prva u brdskom šampionatu.

 

Klasa N2 je danas bila bogatija za jednog vozača koji je ujedno i trijumfovao na trci. Amel Semanić je nakon drugog mjesta u Skradinu i trećeg u Loparama, u Vlasenicu stigao i ostvario pobjedu koja ga vraća u igru. Senzacija vikenda je ipak Draško Cunjak koji je i nakon jučerašnjeg teškog izlijetanja preko noći popravio svoj Peugeot i ipak nastupio na trci. Drugo mjesto je bilo njegov maksimalni domet danas, ali su važni bodovi tu kojima je zadržao vodstvo u klasi. Treći je bio veteran Milan Stojnić koji nije previše kasnio za svojim puno mlađim kolegama.

 

Historiju pišu pobjednici. U klasi N3 Harun Hadžić je ponovo bio nedodirljiv. Nakon današnje pobjede, postalo je gotovo izvjesno da će i ove godine osvojiti titulu u ovoj klasi, treću uzastopnu. Time će postati najmlađi osvajač zlatne kacige u historiji BiH te smo sigurni da je pred mladim Hadžićem sjajna budućnost u automobilizmu. Druga pozicija je pripala Krešimiru Bodnaruku koji je imao veoma slabu prvu vožnju te se činilo da mu drugo mjesto izmiče. Međutim, Branimir Simić se izokretao na stazi i izgubio mnogo vremena što ga je „bacilo“ na treću poziciju, a Bodnaruk je nakon toga mirno odvezao drugu vožnju i osvojio drugo mjesto.

 

Pobjedu u klasi E1-14 za šampionat BiH ponovo je odnio Vladimir Đukić. Nakon propuštenih treninga u subotu, Đukić je stigao po važne poene u klasi, te je sada već izvjesno da je on novi prvak u ovoj klasi. Druga pozicija je otišla u ruke Mirsada Krainovića kojem je ovo prva trka nakon dvije godine, a posljednji put je vozio upravo u Vlasenici. Na trećoj poziciji zaustavio se Miroslav Planinčić iz AMD Rogatica koji je redovan učesnik trke u Vlasenici.

 

Dejan Vujasin se ne predaje i nastavlja da zadaje glavobolju glavnom konkurentu Jasminu Hrniću. Nakon pobjede u Loparama, Vujasin je slavio i u Vlasenici te se ozbiljno uključio u borbu za titulu u klasi E1-15. Ovakvo nadmetanje odavno nije viđeno u našem šampionatu, a Hrnić iz Vlasenice odlazi kao drugoplasirani. Iako smo očekivali da podijum „okupiraju“ tri vozača iz Banja Luke, to se ipak nije desilo nakon odustajanja Gorana Dojčinovića koji nije vozio danas. Treće mjesto je pripalo Hasanu Ljubijankiću.

 

U klasi E1-16 vozila su četiri vozača. Salih Ljubijankić je slavio ispred Mladena Šoljića koji je bio izvrstan i došao do druge pozicije na trci. Njegov Clio ponovo radi bez greške pa se legendarni Šoljić konačno može predstaviti u pravom svjetlu. Treća pozicija je pripala Miloradu Driniću u Hondi Civic.

 

Iako se očekivalo da obori rekord, Miroslavu Josipoviću je rekord izmakao za dlaku. Ipak, pobjeda u E1-17 ga dovodi u situaciju da već ozbiljno počne razmišljati o osvajanju titule, prve nakon 2009. godine. Njegova Lada Vesta TC1 nije namijenjena vožnji na brdskim stazama, ali se Josipović mnogo trudio i dao sve od sebe kako bi iskoristio puni potencijal ovog automobila.

 

Naredna trka za šampionat BiH se vozi u Cazinu, 17./18. avgusta, a sigurno možemo očekivati vrhunski spektakl, jer se održava 20. jubilarno izdanje ove najpopularnije i najbolje trke u Bosni i Hercegovini.

18:39 | Jul 14, 2019

KOMENTARI (0)