SPORT / WRC

Ogier iskusno do pobjede u Turskoj

Francuza poslužila sreća i iskustvo

 

Sebastien Ogier je pobjednik Relija Turska. Francuz je od početka relija pokazivao da ima tempo za pobjedu, a to je danas i zvanično potvrdio trećim ovosezonskim trijumfom. Ovom pobjedom, Ogier se ponovo vratio na drugo mjesto u poretku vozača ispred Thierrya Neuvillea. Njegovi glavni konkurenti u šampionatu su ovog vikenda podbacili, a Francuz je to vješto iskoristio.

 

Druga pozicija je pripala Esapekki Lappiju. On je do posljednjeg jučerašnjeg brzinca vodio u reliju i činilo se da je on glavni favorit, međutim, Finac je napravio grešku i prepustio vodstvo Ogieru. Da li je to bila prava greška ili pak timska odredba, nećemo nikada saznati. Na kraju, Lappi može biti zadovoljan pošto je upisao treći ovosezonski podijum.

 

Treće mjesto je pripalo Hyundaijevoj posadi, Andreas Mikkelsen i Andreas Jaeger. Norvežani su bili odmjereni i sigurni u Turskoj koja je jedan od najtežih, ako ne i najteži reli koji se našao u WRC kalendaru nakon Safari relija 2002. godine. Oni su za razliku od glavne uzdanice tima, odradili reli bez grešaka i zasluženo se našli na podijumu.

 

Teemu Suninen i Jarmo Lehtinen su reli završili na četvrtoj poziciji za Ford, a top 5 je kompletirala posada Dani Sordo – Carlos del Barrio u Hyundaiju i20 WRC.

 

Glavni konkurenti za titulu, Ott Tanak i Thierry Neuville su imali brojne pehove. Nakon prvog dana, Neuville je bio ozbiljan kandidat za pobjedu u Turskoj, međutim, greška na samom početku jučerašnjeg dana ga je koštala prilike za dobar rezultat. Na kraju, Neuville je završio na slabašnom osmom mjestu i sa 4 poena sa Power stagea.

 

S druge strane, Ott Tanak je odnio samo pet poena, odvezavši najbrže vrijeme na Power stageu i tako barem malo ograničio štetu prouzrokovanu brojnim problemima s Yarisom ovog vikenda.

 

Naredni reli se vozi u Španiji od 24. do 27. oktobra.

14:15 | Sep 15, 2019

KOMENTARI (0)