SPORT / WRC

Ogier najbolji u Monte Carlu

Odbranu titule započeo na najbolji način

 

Sebastien Ogier nastavlja dominirati na svom terenu. Ovogodišnja pobjeda u Monte Carlu mu je bila sedma u karijeri i šesta uzastopna. Ogier se upisao u historiju kao prvi čovjek nakon Waltera Rohrla koji je slavio sa četiri različita automobila na legendarnom reliju.

 

Prvi dan nam nije pokazao ništa konkretno. Tanak je bio neuhvatljiv, ali je Ogier bio dovoljno blizu da napadne ili iskoristi svaku grešku svog konkurenta. Noćni brzinci su odnijeli prve „žrtve“. Bio je to Teemu Suninen. On je sa svojom Ford Fiestom WRC prebrzo došao na ulaz u krivinu i naletio na led, što ga je samo poslalo u kanal. Nakon njega, na istom mjestu je izletio i Kalle Rovanpera za volanom Škode Fabije R5.

 

Drugi dan nam donosi mnogo uzbuđenja i mnogo povoljniji rezultat po Hyundai Motorsport. Thierry Neuville je nakon drugog dana vodio u generalnom plasmanu, a legendarni Sebastien Loeb je uzeo dva brzinca tog dana. Nakon samo dva dana testa, najbolji WRC vozač svih vremena se odlično nosio sa konkurencijom i zauzimao treće mjesto u generalnom plasmanu. Ogier se držao blizu Neuvillea i stvarao pritisak na Belgijanca. Drugi dan je bio katastrofalan za sve posade Toyota Gazoo Racinga. Tanak, koji je noć prije djelovao kao najozbljiniji kandidat za pobjedu, zbog pucanja gume, pao je daleko iza vodećih.

 

Ogier je potpuni preokret napravio trećeg dana koji je bio i ključni. Neuville je imao manje izlijetanje zbog kojeg je na njegovu sreću samo izgubio vrijeme, ali ne i šansu da se bori za pobjedu. I dalje je bilo jako tijesno, međutim, Neuville nije mogao da izazove Ogiera. Tanak je bio najbrži tokom čitavog dana i ozbiljno se približio Loebu i Latvali koji su vodili borbu za treće mjesto.

 

 

Veliki rasplet relija smo vidjeli u nedjelju, zadnjega dana. Tanak je ponovo letio stazom, a letio je Neuville. Svojom sjajnom vožnjom, stigao je na samo četiri desetinke zaostatka za Ogierom pred zadnji brzinac. Na zadnjem brzincu, ipak je bio brži Ogier i odnosi prvu pobjedu ove godine i 100. pobjedu za Citroen.

 

Izvor: rallymagazin.rs

18:00 | Feb 5, 2019

KOMENTARI (0)