SPORT / WRC

Ogier pobjednik Relija Meksiko

Aktuelni prvak ostvario drugu pobjedu ove sezone

 

Sebastien Ogier i Citroen Racing slave svoju drugu zajedničku pobjedu ove sezone.Bila je ovo čudna pobjeda Ogiera koja je osvojena uz malu dozu i sreće, ali u reliju je nekada i to dovoljno da napravi razliku.

 

Vjerujemo da ni sam Ogier nije mogao sanjati da će na ciljnoj rampi stajati kao pobjednik. Reli je krenuo tako da je favorizovao vozače koji na drugačijim relijima vjerovatno ne bi imali šanse ni da uzmu brzinac, a kamoli da vode u poretku. Tanak, Neuville i Ogier kao glavni favoriti započeli su reli sa dosta problema i činilo se da gube realne šanse za dobar plasman. Drugi momci su krenuli silovito pa je tako Andreas Mikkelsen nakon četiri brzinca vodio u poretku. Ogier se držao sasvim solidno, dok su Tanak i Neuville imali probušene gume što ih je povuklo na niže pozicije. Međutim, od petog brzinca stvari se okreću u Ogierovu koristi i preuzima vodstvo koje čuva do kraja dana. Prvi brzinac u subotu donio je dramu. Ogier je probušio gumu i prvo bitno izgubio skoro minutu. Tu je izgledalo kao da je sve izgubljeno za Ogiera, međutim njegov kolega Lappi se baš na tom brzincu popriječio na putu što su organizatori ocijenili kao smetnju i prekinuli su brzinac. Ogier se tu „spasio“ i zbog neutralizacije brzinca, on je čak bio na dobitku. Do kraja relija, nije imao pehove i sačuvao je prvu poziciju. Na drugo mjesto se popeo impresivni Ott Tanak u Toyoti, dok pravim herojem možemo smatrati Elfyna Evansa koji je osvojio podijum za M-Sport Ford WRT i donio nadu u ekipu koja je u ozbiljnim problemima. Treći kandidat za titulu, Thierry Neuville je štetu ograničio osvajanjem četvrtog mjesta i tri boda na power stageu.

 

U poretku vozača, i dalje vodi Ott Tanak sa 65 bodova. Drugi je Sebastien ogier sa 61, a treće mjesto sada drži Neuville sa 55 osvojenih bodova. Tijesna borba se vodi i u poretku konstruktora. Toyota Gazoo Racing vodi sa 86 poena. Drugo mjesto pripada Citroenu sa 78, a samo bod manje ima Hyundai WRT.

 

Šampionat se nastavlja krajem marta, relijem na Korzici koji se vozi od 28. do 31. marta.

21:20 | Mar 10, 2019

KOMENTARI (0)