SPORT / WRC

Ogier vodi u Monte Carlu nakon uzbudljivog dana

Ogroman izazov bio pred posadama

 

Već smo ujutro pisali o tome koliko je Reli Monte Karlo izazovan, a izlijetanje Otta Tanka i Martina Jarveoje nam samo pokazuje da u Monte Karlu čak i najbolji griješe, a pri tom im se te greške ne praštaju. Nakon ukupno osam brzinaca, od toga šest voženih danas, minimalno vodstvo drži Sebastien Ogier u Toyoti.

 

Francuz je tokom cijelog dana bio veoma brz, konstantan, ali ni sam nije mogao biti 100% siguran da će dan završiti kao lider relija. U konačnici, njegova prednost je minimalna, svega 1,2 sekunde ispred timskog kolege Elfyna Evansa koji je veći dio dana proveo na liderskoj poziciji. Treća pozicija sa nešto više od šest sekundi zaostatka pripada Thierryju Neuvilleu u Hyundaiju. Belgijanac nije imao pravi tempo danas, ali je svjestan da i dalje ima veoma dobre šanse za trijumf.

 

Četvrta pozicija je pripala veteranu, najvećem i najuspješnijem reli vozaču svih vremena, Sebastienu Loebu. Francuz je nastojao da bude konstantan i ne pravi greške, a to mu je i pošlo za rukom te se on nalazi na sigurnoj poziciji, dovoljno daleko od petoplasiranog. A petoplasirani je Esapekka Lappi, Fordov novi vozač. Lappi je uspio da prevaziđe probleme s Fiestom koji su ga sinoć zadesili i uspješno nastavi reli.

 

Šesta pozicija pripada mladoj senzaciji. Kalle Rovanpera je pokazao solidan napredak i ostvario je respektabilna vremena, a njegovo vrijeme tek dolazi. Takamoto Katsuta je završio dan na sedmoj poziciji, a Reli Monte Karlo je jedna velika „škola“ za njega, obzirom na to da nema previše iskustva u ovakvim uslovima. Osmi je Eric Camilli u Citroenu C3 R5, a iza njega su još dvojica vozača u identičnim automobilima. Nicolas Ciamin zaostaje skoro 58 sekundi za Camillijem, dok je nešto više od pola minute iza Ciamina, Mads Ostberg.

 

Treći dan startuje u 09:38, devetim brzinskim ispitom St-Léger-les-Mélèzes - La Bâtie-Neuve, a pred posadama je ukupno 75,20 km.

19:12 | Jan 24, 2020

KOMENTARI (0)