VIJESTI / AKTUELNOSTI

Opel sprema facelift Insignije

Velika novost su PSA motori

 

Narednih nekoliko godina je izuzetno važno za Opel. Njemački brend je dio PSA grupacije, a njihov „transfer“ iz GM u PSA grupaciju se smatra jednom od najvećih transformacija u historiji autoindustrije. Proces prelaska na francusku tehnologiju počeo je sa novim Combom, a prvi potpuno „francuski“ Opel će biti Corsa, a prvi naredni model će biti osvježena Insignia.

 

Gledajući šta je kamuflirano na prototipu osvježene Insignije, očekuje nas blagi facelift prednjeg kraja i nešto drugačija zadnja svjetla. Iako je zbog kamuflaže teško odgonetnuti sve izmjene koje nas čekaju s novom Insignijom, već možemo reći da imamo neku viziju šta nas očekuje kada je u ptanju njen eksterijer. Facelift druge generacije Insignije će dobiti novi dizajn maske kako bi se poklapao sa ostalim modelima u ponudi. Prednja svjetla će biti nešto „uglađenija“ nego na modelu prije facelifta. Dobiće drugačiji dizajn kućišta i LED tehnologiju u skupljim paketima opreme. Osnovi model će i dalje dolaziti sa serijskim halogenim sijalicama. Zadnji kraj neće imati nikakve veće promjene osim redizajna klastera zadnjih svjetala.

 

Ono što je mnogo bitnije od vizuelnih promjena na automobilu jeste ponuda motora. Pod haubom osvježene Insignije bi trebali biti motori PSA grupacije. To znači da bi benzinske motore predstavljao 1.6 litarski PureTech sa dva nivoa snage: 180 i 225 KS. Ljubitelji dizela bi mogli da biraju između 1.5 BlueHDI motora sa 130 i 160 KS ili 2.0 BlueHDI, takođe sa dva nivoa snage: 160 i 180 KS. Snagu na točkove bi prenosio osmostepeni EAT8 automatik, osim kod modela sa 1.5 BlueHDI motorom sa 130 KS koji dolazi samo sa šestostepenim manuelnim mjenjačem.

11:51 | Mar 12, 2019

KOMENTARI (0)