VIJESTI / PREMIJERE

Opel zvanično predstavio novu Corsu

opel

Opel Corsa

opel

Opel Corsa

opel

Opel Corsa

opel

Opel Corsa

opel

Opel Corsa

opel

Opel Corsa

opel

Opel Corsa

Mala „munja“ u svojoj šestoj generaciji

 

Opel je prije nekoliko sedmica predstavio Corsu-e, prvu električnu Corsu i ujedno svoj prvi električni model u historiji. Već tada smo vidjeli kakva će nova Corsa biti, a sada je stigla i „obična“, pogonjena benzinskim i dizelskim motorima. Po prvi put, Corsa je smještena na platformu PSA grupacije koju dijeli s novim Peugeotom 208.

 

Ono što nas raduje jeste da Opel nije izgubio svoj smjer te su i dalje u svom dizajnerskom „fazonu“. Za sada, ne osjeti se uticaj nove „porodice“ u koju su došli te je Corsa i dalje tipični Opel. Manje – više, sve je isto kao i kod Corse-e. Prednji branik je drugačije dizajniran kako bi motor imao više zraka i bolje hlađenje, dok je nazad vidljiv dvostruki završetak izduvnog sistema. Nova Corsa djeluje kao izvrsna platforma za dobar hot hatch automobil, te se iskreno radujemo GSI i OPC izvedbama Corse koje stižu nešto kasnije.

 

Enterijer smo već ranije opisali sa Corsom-e tako da ćemo se samo kratko podsjetiti da ni unutra nisu postali kopija Peugeota, već su ostali dosljedni sebi. To je tipični Opelov enterijer sa praktičnim rasporedom instrumenata i displejom na sredini.

 

Glavne novosti su vezane za motore. Iako atmosferski motori „izumiru“ i postali su prava rijetkost, sa novom Corsom ćete i dalje moći voziti potpuno novi, atmosferski motor. Naime, Corsa će imati i 1.2 litarski atmosferac koji razvija 75 KS što je za tako malu kubikažu bez turbine sasvim pristojna snaga. Ipak, ko želi snagu posegnuće za modernijim, turbo motorima. Sa istom zapreminom, ali i turbo punjačem, Corsa će biti dostaupna sa 100 KS i 205 Nm obrtnog momenta, ili u jačoj izvedbi sa 130 KS i 230 Nm. Dok je atmosferski motor uparen sa petostepenim manuelnim mjenjačem, turbaci će biti ponuđeni sa šestostepenim manuelnim ili osmostepenim automatskim mjenjačem. Pored benzinskih motora, u ponudi će biti i 1.5 litarski turbo dizel motor sa 100 KS i 250 Nm obrtnog momenta.

09:24 | Jun 26, 2019

KOMENTARI (0)