VIJESTI / PREMIJERE

Osvježena Godzilla stigla u New York

gtr

Nissan GT-R Nismo

gtr

Nissan GT-R Nismo

gtr

Nissan GT-R Nismo

gtr

Nissan GT-R 50th Anniversary

gtr

Nissan GT-R 50th Anniversary

gtr

Nissan GT-R 50th Anniversary

Novi GT-R Nismo i limitirana edicija povodom 50 godina modela

 

Jedan od najimpresivnijih automobila današnjice, Nissan GT-R na tržištu je od 2007. godine. Trenutno spada među najstarije modele, ali i dalje oduševljava kao i prvog dana. Za sajam u New Yorku, spremljena je visokoperformanta Nismo verzija, ali i limitirana edicija povodom 50. godina modela 240Z, modela koji je zapravo njegov prethodnik.

 

Najbolje ćemo ostaviti za kraj, tako da ćemo krenuti od limitirane edicije. GT-R 50th Anniversary edicija je uglavnom vizuelni paket, mada je Nissan spremio i blago poboljšanje performansi. Snaga ovog automobila iznosi 565 KS za standardni model, dok se ona penje na 600 KS za Track ediciju i GT-R Nismo. Osim povećanja snage, i efikasnost motora je poboljšana za 5%. Iako u nazivu ne nosi ništa posebno što ukazuje na neku sportsku izvedbu, nećemo se zavaravati. GT-R je stvoren za jurnjavu stazom, a tome svjedoči i R-mod orijentisan ka sportskoj vožnji na stazi. 

 

Aktivacijom R-moda, GT-R postaje ono što zaista jeste – godzilla. Agresivne promjene brzina, ovjes postaje čvršći za bolju stabilnost i generalno bolje vozne karakteristike. Nazad, spremljen je novi izduvni sistem sa poliranim, plavim završecima.

 

Najslađe smo sačuvali za kraj. GT-R Nismo. Šta treba više reći? Automobil je dodatno olakšan upotrebom karbonskih branika, blatobrana, krova, bočnih oplata, gepeka, zadnjeg spojlera – sve to uštedilo je oko 10,5 kg u novom Nismo GT-R. Uz dodatne izmjene drugih komponenti, skinuto je dodatnih 20 kg. Osim smanjenja mase, GT-R Nismo je dobio jače Brembo keramičke kočnice čiji prečnik iznosi 41 cm naprijed i 39 cm nazad.

 

Podataka o cijeni modela edicije 50th Anniversary, kao ni o unaprijeđenom GT-R-u za 2020. godinu

 

10:34 | Apr 17, 2019

KOMENTARI (0)