SPORT / WRC

Otac protiv sina u reli automobilima (VIDEO)

kalle_harri_rovanpera

Kalle i Harri Rovanpera

harri_rovanpera

Harri Rovanpera

kalle_rovanpera

Kalle Rovanpera

kalle_harri_rovanpera

Kalle i Harri Rovanpera

Harri i Kalle Rovanpera zajedno na stazi

 

Većini osamnaestogodišnjaka sama pomisao da voze pored oca stvara veliku nervozu, strah i tremu. Međutim, ako se zovete Kalle Rovanpera i profesionalno se bavite reli trkama, onda vam to ne predstavlja nikakav problem.

 

Kalle Rovanpera je jedan od najtalentovanijih reli vozača današnjice i sa samo 18 godina iza sebe ima već dvije pobjede u WRC 2 kategoriji. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je još kao mali dječak vozio trkaći auto i jurio u šumama Finske, to nas ne treba ni malo čuditi.

 

Naravno, najveći faktor njegovog uspjeha i uspona je njegov otac, Harri Rovanpera. Legendarni finski vozač „zarazio“ je svog sina adrenalinskom ovisnošću i bilo je jasno da će krenuti njegovim putem. Harri je u svojoj WRC karijeri nastupao za Seat, Peugeot, Mitsubishi da bi karijeru završio u Škodi. Svoj posljednji WRC reli vozio je 2006. godine u Velsu kada se zvanično oprostio. Jedanaest godina kasnije, njegov sin je debitovao u WRC-u upravo na tom reliju.

 

Sasvim logično pitanje, koji od njih dvojice je brži? Pa da bismo to saznali, Škoda Motorsport ih je sastavio na stazi. Kalle je vozio svoju Fabiu R5, dok je Harri upravljao svojim posljednjim WRC automobilom, Fabiom WRC.

10:45 | Feb 21, 2019

KOMENTARI (0)