VIJESTI / TUNING

Otkrijte tajne reli verzije Subarua WRX STI (VIDEO)

subaru

Subaru WRX STI O4WD

subaru

Subaru WRX STI O4WD

subaru

Subaru WRX STI O4WD

subaru

Subaru WRX STI O4WD

Kompleksan proces izrade trkačke zvijeri

 

Subaru WRX STI, ili još slavnije – Impreza WRX STI, jedan od najimpresivnijih reli automobila svih vremena. Mnogima je prva asocijacija na reli upravo ovaj automobil, obojen u plavu boju sa žutim naljepnicama i zlatnim felgama. Oni koji su imali dovoljno sreće, čuli su i uživo zvuk karakterističnog bokser motora spremljenog u britanskom Prodriveu. 

 

Da li ste se ikada zapitali kako nastaje reli automobil? Iako su cestovni i reli automobili naizgled slični, oni zapravo imaju malo toga zajedničkog. Ukoliko pogledamo vrhunske WRC i Rally2 (nekadašnja R5 klasa) automobile, vidjećemo da su ti automobili značajno širi od cestovnih izvedbi zahvaljujući složenim aerodinamičkim paketima. Automobili R3, R2 i R1 klase su vizuelno sličniji civilnim automobilima, ali su i dalje „ispod kože“ potpuno drugačiji.

 

Subaru WRX STI o kojem govorimo u ovom članku pripremljena je po nacionalnoj homologaciji koju izdaje ARA (American Rally Association). Radi se o izuzetno brzom automobilu koji je znatno napredniji od nekada veoma popularnih automobila N4 klase kojoj su pripadale starije generacije Subarua Impreze WRX STI i Mitsubishi Lancera EVO.

 

U videu, tehničar DirtFisha, Tony Torchia, pokazuje nam sve najznačajnije elemente koji krase ovaj automobil i prave razliku u odnosu na cestovni WRX STI. Sam motor se razlikuje se u odnosu na cestovni. U klasi N4, motori su ostali prilično „netaknuti“, dok je struktura EJ20 motora značajno izmijenjena u ovom slučaju. Razvodnik usisa je u potpunosti rotiran te je su usisne cijevi značajno skraćene. To je dozvolilo postavljanje intercoolera naprijed što po automatizmu znači bolje hlađenje automobila i više snage. Zamijenjen je i turbo punjač, te se koristi model dostupan na JDM verziji automobila.

 

Kompletna elektronika automobila je podređena performansama, ali i specifičnim FIA standardima sigurnosti. Bez elektronike, mjenjač u ovom automobilu takođe ne bi mogao funkcionisati. Umjesto standardnog mjenjača, ugrađen je šestostepeni sekvencijalni mjenjač, a standardni diferencijali su zamijenjeni aktivnim koji su unaprijeđeni i ojačani. Ovjes automobila potpisuje Reiger, a najvažnija karakteristika ovjesa je njegova podesivost, obzirom na raznolikost terena po kojima se reliji voze.

 

Karoserija automobila je značajno olakšana, ali i ojačana.  Tako prednji branik ima specifična ojačanja i tačke montiranja koje ga čine puno izdržljivijim. Stakla su izrađena od leksana, posebne vrste polikarbonata otporne na udarce. Osim što je izdržljiviji materijal od stakla, osjetno je i lakši. Podvozje automobila je u potpunosti zaštićeno kako bi se izbjegla neželjena oštećenja prilikom doskoka ili prelazaka preko većih neravnina. 

 

Cestovni i reli WRX STI su vizuelno slični, ali u suštini potpuno različiti automobili. Ukoliko bismo još dublje zalazili u detalje, tek tada bismo u potpunosti otkrili koliko se zapravo razlikuju. Zato postoji i jasna razlika u cijeni. Najjeftiniji WRX STI možete kupiti za oko 34.243€, dok se najjeftiniji primjerci automobila spremljenog za klasu N4 kreću od 60.000€, dok je primjerak prikazan u videu znatno skuplji zbog komponenti koje su ugrađene u njega.

15:48 | Apr 5, 2020

KOMENTARI (0)