SPORT / WRC

Ott Tanak vodi nakon prvog dana u Velsu

Vodeći u šampionatu najbolje započeo Reli Vels

 

Ott Tanak i Martin Jarveoja i Toyota Gazoo Racinga su na najbolji mogući način započeli 75. izdanje Relija Vels. Estonci su „mlako“ počeli današnji dan uz dosta opreza te su postepeno podizali tempo i započeli prodor na prvu poziciju. Njihov Yaris WRC je funkcionisao jako dobro u veoma lošim uslovima te su glavni favoriti za šampionsku titulu bili na visini zadatka.

 

Drugu poziciju zauzimaju branioci titule i posada s najviše pobjeda u Velsu. Sebastien Ogier i Julien Ingrassia su pokazali zašto su najbolji u Velsu već godinama, a u veoma dobroj poziciji su ako gledamo i napad na najviši stepenik podijuma. Samo 3,4 sekunde ih dijele od Tanka i Jarveoje.

 

Svega dvije desetinke iza Ogiera, na trećoj poziciji su smješteni Kris Meeke i Sebastian Marshall. Meeke i Marshall su vodili reli od starta, ali nisu uspjeli da zadrže nalet timskih kolega u Yarisu sa startnim brojem 8. Meeke ipak i dalje ima jako dobre šanse za pobjedu na domaćem terenu te veoma male razlike garantuju uzbudljiv i drugi dan relija.

 

U WRC 2 Pro kategoriji, po malo neočekivano, vode Jan Kopecky i Jan Hloušek. Iako su veći dio dana proveli iza timskih kolega Kallea Rovanpere i Jonnea Halttunena, pucanje gume je lidere WRC 2 Pro šampionata dosta unazadilo i vratilo jednu poziciju unazad. Obzirom na Rovanperin tempo i samo 7,5 sekundi zaostatka, možemo očekivati da mladi Finac sutra vrati vodstvo i u nedjelju matematički osigura šampionsku titulu u WRC 2 šampionatu. Treće mjesto pripada Madsu Ostbergu i Torsteinu Eriksenu u Citroenu C3 R5.

21:35 | Oct 4, 2019

KOMENTARI (0)