VIJESTI / AKTUELNOSTI

Ovako izgleda posljednja edicija S-klase sa V12 motorom

s65_final

Mercedes-AMG S65 Final Edition

s65_final

Mercedes-AMG S65 Final Edition

s65_final

Mercedes-AMG S65 Final Edition

s65_final

Mercedes-AMG S65 Final Edition

Kolekcionarski primjerak

 

89. Sajam automobila u Ženevi ćemo dugo pamititi. Pamtićemo po predstavljanjima novog GLC-a, GLE 53, GT R Roadstera i novog CLA Shooting Brake. To je ljepša strana ovog sajma. S druge strane, ostaće nam i gorak ukus, obzirom na to da se opraštamo od modela SLC (nekada SLK), ali i modela S65 AMG. Mercedes je danas objavio fotografije edicije „Final Edition“. Možemo reći, S65 odlazi sa stilom.

 

Proizvodnja ovog modela ograničena je 130 primjeraka u cijelom svijetu tako da se radi o pravom raritetu. Model će biti dostupan u ekskluzivnoj visokosjajnoj Obsidian metalik crnoj boji, signalizirajući na važnost ovog modela. S65 Final Edition ima i natpis „One Man – One Engine“ na poklopcu motora takođe obojen u crnu boju, umjesto standardne srebrne. Čak su i četiri završetka izduvnog sistema obojena u visokosjajnu crnu boju. Kao kontrastna boja, odabrana je bronzana, koja se može vidjeti na 20-inčnim felgama, prednjim usisima zraka, kao i na zadnjem braniku. Na C-štoku se nalazi i značka koja podsjeća da se radi o posebnom modelu.

 

Enterijer je, ni malo čudno, potpuno crn. Ne baš potpuno, tu i tamo se nađe neki bronzani detalj. Centralna konzola nosi plaketu koja služi kao potvrda autentičnosti modela i prikazuje redni broj modela, npr. 1 od 130.

 

Pod haubom je 6.0 biturbo V12 motor kojega posljednji put vidimo u novom Mercedesovom automobilu. Njegova snaga iznosi 621 KS, a obrtni moment je 1.000 Nm. To je dovoljno da ova ultra luksuzna limuzina od 0 do 100 stigne za svega 4,1 sekundu. Uz sve to, automobil je teži od dvije tone što ovaj rezultat čini još boljim.

 

Mercedes još nije saopštio koliko će koštati model S65 Final Edition, ali će sigurno biti skuplji od standardnog S65, čije cijene otprilike počinju od 205.000€.

09:17 | Mar 4, 2019

KOMENTARI (0)