VIJESTI / AKTUELNOSTI

Perjanica Hyundaijeve N divizije bi mogao biti hibrid

Pogon na sva četiri točka i hibridni pogon za najbolji automobil u ponudi

 

Hyundai N porodica postaje sve šira. Prije par dana smo pisali o dolasku novog Tucsona N, najavili smo i dolazak i20 N modela, a već danas pišemo o novom modelu koji će predstavljati vrh ponude Hyundaijevih sportskih automobila.

 

Za sada, sve su to čistokrvni, „old school“ sportaši sa benzinskim motorima. Međutim, najekstremniji i najbrži od svih modela će po svemu sudeći biti hibrid. Izvori bliski kompaniji već uveliko pričaju o nekim osnovnim karakteristikama modela koji uskoro stiže. Ono što sa sigurnošću tvrde je da će imati pogon na sva četiri točka, a da će ga pokretati visokoperfromantni hibridni pogon.

 

O novom modelu je govorio i GyooHeon Choi, potpredsjednik Hyundai N odjela:

„Ovaj automobil ostaje u našim planovima. Mogu vam reći da neće stići tako brzo, ali znamo da nam je potreban kako bi pokazali naše mogućnosti, ali i da bi našim kupcima ponudili vrhunski sportski automobil, a pri tom da nije suludo skup.

Trenutno razmatramo sve opcije po pitanju motora, ali i odabira pogonskog sklopa. Konvencionalni pogon na sva četiri točka ne vidimo kao dobru opciju. To je prilično stara tehnologija dok mi želimo sa ovim automobilom donijeti novosti. Bliži smo znatno modernijoj opciji koja je izuzetno popularna među hibridnim automobilima. Benzinski motor bi slao snagu na prednje točkove, dok bi električni motor bio smješten nazad i isporučivao snagu na zadnu osovinu.“

 

Klaus Köster, direktor Hyundaijevog tehničkog centra u Evropi dodao je još informacija o novom automobilu:

„Naš je izazov da učinimo automobil pristupačnim, ali da zadržimo kredibilitet koji definiše Hyundaijeve N automobile. Želimo privući nove kupce, oni koji nikada do sada nisu posjedovali Hyundaija. Uvijek ćemo željeti da zadovoljimo naše kupce i nikada nećemo ishitreno reagovati i predstaviti neki automobil koji zapravo tržište ne želi.“, zaključio je Köster.

 

Ne postoje nikakve zvanične cifre, ali se nagađa da bi ovaj Hyundaijev model imao snagu od čak 500 KS. Takođe, nije poznato u kojem „obliku“ će novi model doći. Ono što svima budi maštu jeste prototip koji je nekoliko puta slikan sa maksimalnom kamuflažom. Izgledom izuzetno podsjeća na Velostera pa nas to navodi na zaključak da bi novi model mogao biti zapravo ostvarenje RN30 koncepta.

 

10:43 | Feb 12, 2019

KOMENTARI (0)