VIJESTI / AKTUELNOSTI

Pet nevjerovatnih avantura sa Toyotom Land Cruiser

toyota

Toyota Land Cruiser

toyota

Toyota Land Cruiser

toyota

Toyota Land Cruiser

toyota

Toyota Land Cruiser

toyota

Toyota Land Cruiser

toyota

Toyota Land Cruiser

O Land Cruiserovoj svestranosti mogu se napisati knjige, ali o tome najbolje govore avanture u kojima je ovaj automobil učestvovao

 

Toyota Land Cruiser je jedan od najboljih terenaca na svijetu. Svoju reputaciju nezaustavljivog vozila nije stekao tek tako, već ju je trebalo zaraditi. Land Cruiser ju je zaradio na terenima za koje je i stvoren. Sa Land Cruiserom možete bilo gdje, a ako to doslovno shvatite, velika je vjerovatnoća da ćete završiti u nekoj avanturi. Za vas smo spremili pet najekstremnijih u kojima je učestvovao Land Cruiser i iz kojih je, pretpostavljate, izašao kao pobjednik.

 

1.       Uživanje u uspjesima na Dakar reliju

 

Za reli fanove, Dakar znači nešto teško, znači izazov. Na svu sreću, Land Cruiser voli izazove, a shodno tome, čuveni pouzdani teranac ima bogatu historiju na jednom od najtežih reli takmičenja na svijetu koje traje dvije sedmice i prelazi se skoro 10.000 kilometara po najtežim terenima. Sada već daleke, 1996. godine, Tim Araco je došao na Dakar reli sa dva Land Cruisera i sasvim očekivano, osvojio dvostruku pobjedu u svojoj klasi. Pet godina kasnije, 2001. godine, automobil je obilježio 50 godina postojanja, a Tim Araco je ponovio uspjeh iz 1996. godine i slavio novu pobjedu. Zatim su 2005. godine uslijedile značajne promjene, te je po prvi put upotrijebljeno ime Team Land Cruiser Toyota Auto Body umjesto dosadašnjeg Tim Araco. Kao i 1996. i 2001., Land Cruiseri su ponovo „okupirali“ podijumske pozicije u klasi produkcijskih vozila. 2014. godine, par Land Cruisera 200 Series je ponovo pokorio produkcijsku kategoriju na Dakar reliju čime je nastavljena dominacija ovog automobila na najtežem reliju na svijetu.

 

2.       Sedmogodišnji put oko svijeta

 

Između 2006. godine i 2013., jedan bračni par iz Švicarske došao je na neobičnu ideju. Istraživači u duši, Paul i Brigitta Bohlen Juni su odlučili da krenu na put oko svijeta – ni manje ni više nego u njihovom Land Cruiseru 70 Series. Na svom putovanju, obišli su 63 države i prešli su nevjerovatnih 280.000 kilometara. Na pola puta, par je poslao pismo evropskom predstavništvu Toyote u kojem je pisala samo jedna rečenica: „Land Cruiser je najbolji automobil u kojem se možete voziti oko svijeta.“.

 

3.       Svjetski rekord za najduže putovanje svih vremena

 

Ukoliko ste mislili da niko ne može nadmašiti Paula i Brigittu, onda ste se prevarili! Upoznajte Emila i Lilianu Schmid koji su zaradili svoje mjesto u Ginisovoj knjizi rekorda, provodeći skoro 30 godina putujući oko svijeta – bez prekida. Od 18. oktobra 1984. godine pa sve do 16. jula 2014. godine, par je prešao čak 692.227 kilometara u svom Land Cruiseru 60 Series. Posjetili su 180 država, a za svo to vrijeme, par nije imao stalnu adresu već su živjeli život na otvorenoj cesti.

 

4.       Najduže putovanje na fakultet

 

2013. godine, otac i sin, Graham i Ed Durgan su prešli 19.312 kilometara u njihovom Land Cruiseru 100 Series. Avantura je počela u mjestu Littlewick Green u Berkshieru, a završila ispred McGill Univerziteta u Montrealu u Kanadi, gdje je Edu ponuđeno da studira političke nauke. Okarakterisano kao najduže putovanje na fakultet, ova avantura je obuhvatila čak 40 gradova i 14 zemalja, uključujući Rusiju, Kazahstan, Mongoliju i Kinu, da bi se u konačnici ukrcali na teretni brod i nakon iskrcavanja nastavili svoje putovanje kroz SAD i Kanadu. Uprkos svemu, jedini problem koji su imali je jedna probušena guma, a u Montreal su stigli u Avgustu 2013.

 

5.       Pomoć u podizanju svijesti i prikupljanje sredstava za povrijeđenog bivšeg vojnika

 

Gotovo da ne prođe godina, a da neko se ne zaputi na maratonsko putovanje u Land Cruiseru. Ni 2014. godina nije bila iznimka. U aprilu, bivši marinac Chris Short, njegov prijatelj Domenic Senger-Schenk i filmadžija Laurence Cameron, proputovali su 7.402 kilometra od Afganistana do Goodwooda kako bi prikupili novac za „Mission Motorsport“, humanitarnu organizaciju koja pomaže u oporavku i rehabilitaciji ozlijeđenog bivšeg vojnog osoblja kroz automobilističke trke. Na putovanju, ovaj „trio“ je prošao kroz 17 država, a uprkos velikom izazovu, uspjeli su stići na vrijeme u Goodwood na čuveni „Goodwood Festival of Speed“.

12:43 | May 16, 2020

KOMENTARI (0)