VIJESTI / AKTUELNOSTI

Peugeot 308 GT i GTI odlaze u historiju

Žestoki kompaktni lav je nova žrtva strogih propisa

 

Evropska unija je donijela odluku da od 2021. godine svi novi automobili moraju smanjiti emisiju štetnih gasova na 95 ili manje grama CO2 po kilometru. Trenutni propisi dozvoljavaju 130 grama, a to drastično smanjenje dovelo je do nestanka brojnih sportskih automobila i performantnih izvedbi.

 

Nova „žrtva“ o kojoj pišemo je Peugeot 308 sa oznakama GT i GTI. Peugeot je prisiljen da tu donese tu nepopularnu odluku i ugasi dvije izvedbe koje su bile izuzetno atraktivne i privlačne kupcima. Problem leži, naravno, u pogonskoj jedinici ovog automobila. GT izvedba ima 1.6 turbo motor sa 225 KS i emituje 136 grama, a GTI takođe ima 1.6 turbo motor koji ima 263 KS i emituje 148 grama CO2 u atmosferu.

 

Kraj proizvodnje 308 GT nas očekuje za dva mjeseca, dok će GTI živjeti do kraja godine. EU nam nastavlja „ubijati“ zabavne automobile. To je nepobitna činjenica. Ipak, ono što nas interesuje i s čim se ne možemo pomiriti je taj stupidni zakon koji je pred proizvođače stavio veliki izazov, a zahvaljujući tom zakonu, nestaju legendarni modeli koji su godinama unazad krasili ceste i nikome nisu smetali.

 

Evropska unija predstavlja moćnika koji kreira zakon prema svojim sklonostima, prema sklonostima ljudi koji ni u kojem slučaju ne bi trebali imati ni najmanju vlast u svojim rukama jer je znaju samo zloupotrijebiti. Automobili su uvijek zagađivali, manje ili više. Sa novim normama, zaista su dovedeni do nekog nivoa savršenstva. Međutim, sve te mjere su zapravo smišljena kampanja od same EU koja za cilj ima da oslabi autoindustriju i izvuče enormne količine novca za razvoj ovakvih automobila. A EU je svakako oslabila, tako da joj je novac prijeko potreban.

 

Nećemo se baviti politikom jer je ne podnosimo. Volimo automobile i to je naša strast i nešto što nas pokreće. Nažalost, ne možemo da ne prokomentarišemo političke odluke cirkusanata koji vode EU. Sami su nas izazvali...

18:59 | Apr 12, 2019

KOMENTARI (0)