VIJESTI / AKTUELNOSTI

Pirellijeve gume se konektuju na internet!

Ne očekujte da vam čita vijesti, žutu štampu i crnu hroniku...

 

Zapravo vam pomaže da ne budete vi jedna od tema crne hronike. Pirelli je osmislio sistem koji novu generaciju guma čini sigurnijim nego ikada i veoma aktivnim. U principu, vaša guma čuva vas, ali i druge učesnike u saobraćaju tako što prikuplja informacije o uvjetima na cesti. Pitate se kako?

 

U vlakno gume, Pirelli je integrisao minijaturni disk koji nije veći od obične kovanice, a u sebi sadrži senzor, procesor i komunikacijsku elektroniku. Disk automatski učitava kritične parametre i šalje ih elektronskoj kontrolnoj jedinici vašeg automobila, ali i svih automobila u vašoj blizini. Ukoliko naiđete na mokar kolovoz ili veću akumulaciju vode, sistem vam može pomoći da izbjegnete sudar, a upozoriće i učesnike iza vas na opasnost pred njima.

 

Sistem je izuzetno sofisticiran i tehnološki napredan te vam aktivno može predlagati podešavanja mapiranja motora, kontrole proklizavanja, kao i postavke ovjesa. Osim što prikuplja gore navedene informacije, automatski dobijate i digitalni uvid o dubini šare na gumama, pritisak u gumama i temperaturu guma.

 

Iako je cyber guma namijenjena upotrebi u otvorenom saobraćaju, detaljan program testova je provođen na zatvorenoj stazi. Disk je bio montiran na gume Audija A8, a uspješno je detektovao mokre dijelove staze i proslijedio informacije modelu iza sebe. Komunikacija između automobila se vrši preko 5G mreže.

12:55 | Dec 7, 2019

KOMENTARI (0)