VIJESTI / AKTUELNOSTI

Počela proizvodnja novog BMW-a 7

7series

BMW serije 7

7series

BMW serije 7

7series

BMW serije 7

7series

BMW serije 7

Bavarska premijum limuzina ušla u proizvodnju

 

U Dingolfingu je počela proizvodnja nove generacije BMW-a serije 7. Nakon tri i pol godine, šesta generacija dobila je temeljite izmjene, prije svega prednjeg kraja koji je izazvao mnogo polemike i kontroverze. Naravno riječ je o ogromnim „bubrezima“ koji su najdominantniji detalj prednjeg kraja. Jedan od BMW-ovih glavnih dizajnera je izjavio da je takav dizajn itekako opravdan i ima svoju svrhu zbog poboljšanog protoka zraka ka hladnjaku.

 

Tu bismo i mi stavili tačku na sve priče o izgledu nove sedmice koja, htio to neko priznati ili ne, izgleda sjajno i baš onako kako bi trebao izgledati jedan BMW. Ono što je sada jedino bitno jeste da će prvi primjerci sedmice uskoro sići sa proizvodne trake i doći u prodajne salone. BMW-ova fabrika u Dingolfingu dnevno proizvede 1.500 automobila. U ovom impresivnom zdanju radi 18.000 stalnih radnika, a tu je uvijek i 800 pripravnika koji se obučavaju da jednoga dana nastave raditi u nekoj od fabrika.

 

Nova serija 7 je posebna po tome što sa njom debituje i BMW-ov prvi šestocilindarski plug-in hibrid. Model 745e i 745Le će pod haubom imati 394 KS. Takođe, ovo je prvi model iz BMW grupacije koji će koristiti četvrtu generaciju baterija. Najnovija tehnologija ćelija daje ovoj luksuznoj limuzini domet od 58 km isključivo na električni pogon. Te baterije se takođe prave u Dingolfingu, svega par kilometara od glavne fabrike u pogonu za proizvodnju komponenti za električna vozila. Hibridna verzija BMW-a serije 7 nudi izuzetno nisku potrošnju goriva – svega 2,3 litra na 100 km. Emisija štetnih gasova je takođe izrazito niska. Obični, 745e emituje 48 g/km, dok verzija sa dužim međuosovinskim razmakom, 745Le emituje 50 g/km.

08:48 | Mar 13, 2019

KOMENTARI (0)