VIJESTI / AKTUELNOSTI

Pogled u budućnost – Mercedes-Benz EQ

Revolucija iz Stuttgarta

 

Mercedes-Benz je 1997. šokirao javnost predstavivši svoj prvi komapkt, A-klasu. Tada je to bio revolucionarni model za Suttgartskog proizvođača koji je reputaciju izgradio na svojim limuzinama i sportskim automobilima. Tačno dvadeset godina kasnije, predstavili su novog revolucionara – EQ A koncept.

 

Mercedes ima velike planove za svoj EQ brend. Krajem prošle godine predstavljen je EQ C, model koji bi ove godine trebao ući u proizvodnju čime bi Mercedes i definitivno otvorio novo poglavlje u svojoj prebogatoj historiji. Prema podacima iz Mercedesa, prva serija EQ C modela je već rasprodata. U Ženevi je predstavljen i EQ V, električni kombi za osam ljudi koji za sada ima status koncepta, ali ako uzmemo u obzir da Mercedes planira predstaviti deset EQ modela do 2022. možemo očekivati i EQ V u proizvodnji.

 

Sve smo bliži zvaničnom predstavljanju modela EQ A. Konceptni automobil je debitovao u Frankfurtu 2017. godine, a predstavlja električnog ekvivalenta A-klasi. Ipak, u konačnoj izvedbi EQ A će biti baziran na novom GLA, a samim tim i dosta sličniji. Tim potezom, Mercedes cilja na dvije grupe – ljubitelje crossovera i ljubitelje električnih automobila. Koncept EQ A je predstavljen sa dva elektromotora ukupne snage od 272 KS. Snaga njegovih baterija iznosi 60 kWh, a domet iznosi oko 400 km. Pretpostavlja se da će Mercedes ponuditi EQ A u nekoliko izvedbi. Osnovna verzija bi imala jedan elektromotor od 200 KS koji pokreće samo prednju osovinu, dok će jače i skuplje izvedbe dobiti i drugi elektromotor na zadnjoj osovini, a domet bi ostao u okviru 400-500 km.

 

Ono što nas očekuje u budućnosti od EQ brenda je jaka ofanziva. Za sada imamo tri koncepta, jedan spreman za proizvodnju. U naprednom periodu nas očekuje najava modela EQ B, ali i ekskluzivnih terenaca EQ E i EQ S. Iz Mercedesa očekuju da će već od 2021., a najkasnije od 2022. godine cijene električnih vozila početi rapidno da padaju i da će se razlika brzo smanjivati.

10:33 | Mar 11, 2019

KOMENTARI (0)