VIJESTI / AKTUELNOSTI

Porsche Cayenne će biti najjači terenac VW Grupacije

Potvrđen dolazak Cayennea Turbo S E-hybrid

 

Porsche će svoju Cayenne porodicu uskoro porširiti još jednim članom. Radi se o Cayenneu Turbo S E-hybrid modelu. On će pod haubom imati hibridni V8 biturbo motor, najsličniji onom u hibridnoj Panameri. Kako je potvrdio Oliver Blume, CEO Porschea, nova izvedba Cayennea će imati najveći domet od svih hibridnih modela u VW grupaciji, ali će isto tako ponijeti titulu najsnažnijeg terenca u ponudi. Iako nije rekao koliko će konjskih snaga imati, pretpostavlja se da neće biti razvijati manju snagu nego u Panameri koja ima 671 KS.

 

U budućnosti možemo očekivati i jaču verziju standardnog Cayennea Turbo, međutim uvođenje ovog modela je potvrda kako hibridni V8 može funkcionisati i unutar MLB-Evo platforme koju koristi Cayenne. Dakle, njegova upotreba nije ograničena samo na MSB platformu koju je Porsche razvio u saradnji sa Bentleyem, a koristi je Panamera. Još jedan od argumenata u korist MLB-Evo platforme je i činjenica da će je korsititi i dolazeći Audi RS7, a koristiće istu pogonsku jedinicu kao i Panamera.

 

Bilo kako bilo, kada bude predstavljen, Cayenne Turbo S E-hybrid će preuzeti titulu najjačeg SUV modela unutar grupacije od još uvijek najjačeg Lamborghini Urusa. Biće zanimljivo da li će Porsche posegnuti i za titulom najbržeg terenca na svijetu po pitanju maksimalne brzine, a žrtva bi ponovo bila iz iste grupacije – Bentley Bentayga Speed.

 

Tačan datum predstavljanja Cayennea Turbo S E-hybrid još nije određen, ali se pretpostavlja da ćemo morati sačekati kraj 2019. da bismo ugledali ovog snagatora iz Zuffenhausena.

11:44 | Mar 25, 2019

KOMENTARI (0)