VIJESTI / AKTUELNOSTI

Porsche čuva najbolje za odgovor Tesli

Turbo S bi trebao „uništiti“ Model S na Nordschleifeu

 

Porsche je pokrenuo novu bitku na „zelenom paklu“. Njihov Taycan je postavio rekord za najbrži električni sedan. Iz Porschea su bili ponosni na postignuće njihovog prvog električnog modela u historiji, a to je „zasmetalo“ Elonu Musku koji je nastojao da pokvari slavlje Porscheu pretencioznom najavom da njihov Model S s lakoćom može oboriti rekord Taycana na Nordschleifeu.

 

Ono što ni Musk, kao ni kompletna javnost ne znaju jeste činjenica da je Porsche za postavljanje rekorda koristio Taycan Turbo, koji je slabija verzija od dvije koje su za sada predstavljene. Stefan Weckbach je tako nagovijestio da bi u budućnosti Taycan Turbo S mogao „protegnuti točkove“ na Nordschleifeu. Ukoliko Tesla postavi rekord sa Modelom S, onda je sasvim izvjesno da će Porsche odgovoriti na taj izazov.

 

Posljednje glasine koje stižu sa lica mjesta jeste da Model S može postaviti vrijeme od 7 minuta i 23 sekunde što je čak 19 sekundi brže od trenutnog Porscheovog rekorda. Ono o čemu se takođe priča jesu modifikacije na pogonskoj jedinici Modela S, izmijenjenoj karoseriji i upotrebi slikova umjesto komercijalnih guma. Ukoliko žele da taj rekord bude validan, te nadogradnje moraju ponuditi i svojim kupcima, a slikove zamijeniti komercijalnim gumama.

 

Na „zelenom paklu“ bi moglo postati vruće ukoliko se Tesla i Porsche obračunaju. Još ne znamo s čim Tesla raspolaže i kakve su nadogradnje spremili za Model S, ali je sa Porscheove strane situacija čista – Taycan Turbo S razvija 751 KS i 1.049 Nm obrtnog momenta.

19:02 | Sep 18, 2019

KOMENTARI (0)