VIJESTI / AKTUELNOSTI

Porsche napada novi rekord Norschleifea?

porsche

Porsche Cayenne GTS

porsche

Porsche Cayenne GTS

porsche

Porsche Cayenne GTS

Cayenne Coupe GTS se sprema za preuzimanje trona

 

Porsche je do sada postigao veliki uspjeh sa svojim GT2, GT3 i GT4 automobilima. Specifično je da svi ti automobili sa GTx oznakama imaju fabrički ugrađen zaštitni kavez te su praktično trkački automobili koji su legalni za svakodnevnu upotrebu, ali su daleko najbrži i najžešći u ponudi. Čini se da će porodica GTx modela biti bogatija za novog člana koji će biti ipak znatno drugačiji od svih dosadašnjih modela.

 

Radi se o Cayenneu Coupe GTS koji zasigurno neće imati montiran zaštitni kavez, shodno svojoj karoserijskoj izvedbi. Iako je testni prototip opremljen upravo ovim sigurnosnim dodatkom, uvjereni smo kako u produkcijskoj verziji neće imati kavez. Masivna prednja kočiona kliješta i karbonski krov su znak da se ovdje radi o visokoperformantnoj, olakšanoj verziji ovog automobila sa fokusom na sportski karakter.

 

Ostaje nepoznanica koji motor će pokretati ovaj automobil. Dok su mogućnosti da ovaj automobil bude hibridni gotovo potpuno isključene, neke glasine govore o cifri od minimalno 600 KS s kojima će raspolagati ovaj automobil. S druge strane, pojedini ne očekuju tako optimistične cifre te smatraju da će GTS biti smješten između modela S i Turbo, a koristeći 4.0 biturbo V8 motor iz Panamere GTS.

 

Piston Heads portal izvještava kako Porsche ima namjeru da postavi rekord na Nordschleifeu u kategoriji SUV vozila. To bi bio drugi rekord u vlasništvu Porschea, nakon što su „potvrdili“ vlasništvo nad apsolutnim rekordom munjevitim krugom iz 2018. godine kada su sa Porscheom 919 Hybrid Evo postavili vrijeme kruga 5:19.54. Da bi postali SUV kraljevi „zelenog pakla“, Porsche mora da bude brži od svojih „rođaka“ iz Ingolštada. Audi trenutno drži rekord u konkurenciji SUV vozila sa vremenom 7:42.2, a koje je postavljeno sa modelom RS Q8.

13:37 | May 11, 2020

KOMENTARI (0)