VIJESTI / AKTUELNOSTI

Porsche neće elektrifikovati svoje GT modele

Svojim kupcima žele ponuditi istinske sportske automobile

 

Porsche je kompanija koja je svoje ime izgradila na sportskim automobilima. To je postao veoma važan dio historije, nešto po čemu su prepoznatljivi. U vremenima kada su čisti, sportski automobili sa velikim, bučnim, snažnim motorima postali manje – više rijetkost, očekivali smo da i Porsche bude među tim brendovima koji će posegnuti za elektrifikacijom svojih sportskih modela.

 

Potpuno električni Taycan ubrzo stiže, Panamera i Cayenne će predstavljati hibridnu ponudu, ali šta sa modelima poput 911 GT2 RS, 911 GT3, Cayman GT4? E pa, mirno spavajte, oni ostaju čistokrvni sportaši bez primjesa! Tu informaciju je plasirao sam šef Porschea, Andreas Preuninger.

 

„Postoje brojne ideje za elektrifikaciju naše ponude običnih automobila. To je budućnost i svakako je nešto što treba slijediti. Ipak, ne možemo to uraditi i sa našim GT automobilima. Želimo našim kupcima ponuditi trkačko iskustvo na cesti, a takav osjećaj im mogu pružiti isključivo čistokrvni sportaši.“

 

Sudeći po Preuningerovim riječima, vodstvo Porschea je itekako svjesno važnosti njihovih GT modela, iako su u planu brojni električni i hibridni modeli. Već u septembru ćemo po prvi put ugledati Taycan, Porscheov prvi električni model u historiji. S njim kreće Porscheova elektrifikacijska ofanziva. Već sredinom 2020. godine, Taycanu će se pridružiti Taycan Sport Turismo, koji bi trebao biti poput „karavanske“ izvedbe Taycana.

09:29 | Jun 25, 2019

KOMENTARI (0)