VIJESTI / PREMIJERE

Porsche oživio model Bergspyder

981

Porsche Boxster Bergspyder

981

Porsche Boxster Bergspyder

981

Porsche Boxster Bergspyder

981

Novi i originalni Bergspyder

981

Novi i originalni Bergspyder

981

Porsche 909 Bergspyder

981

Porsche Boxster Bergspyder

Unikatni omaž unikatnom prototipu

 

„Unikatan“ je riječ koju ćemo često ponavljati u ovom tekstu. Mada to neće imati smisla. Možda je bolje reći na početku i ne ponavljati se svaki put iznova. Ovo je priča o modelu koji je nastao šezdesetih godina prošlog vijeka, a primarna namjena je bila takmičenje na brdskim trkama.

 

Tako je, Porsche je svojevremeno razvijao automobil za brdske trke. U svom relativno kratkom životnom vijeku, 909 Bergspyder je postavio temelje za neke naredne modele. Pod haubom je imao 2.0 redni osmocilindarski motor koji je razvijao 275 KS. Ukupna težina automobila je iznosila 385 kg, a nerijetko su ga zvali i „plastični Porsche“.

 

Nakon putovanja u prošlost, vraćamo se u sadašnjost kako bi upoznali omaž Bergspyderu. Porsche je na bazi Boxtera kreirao novi Bergspyder kojeg, kao i onog prije pedeset godina, krasi minimalizam i mala masa. Njegovo ime je Boxster Bergspyder. Vrlo jednostavno. Boxster Bergspyder je jednosjed bez krova, vrata i vjetrobranskog stakla. Tim inžinjera je kreirao minijaturnu zaštitu za vozača koja mijenja uobičajeno vjetrobransko staklo.

 

Automobil je u potpunosti redizajniran, a izrađen je od laganih karbonskih vlakana. Određene komponente, 981 Boxster je posudio i od 918 Spyder modela. Iako se radi o prototipu, još uvijek nije 100% sigurno da će samo na tome ostati. Malo je vjerovatno da se ovaj automobil nađe u serijskoj proizvodnji, ali nećemo zalaziti u politiku Porschea.

 

Za razliku od originalnog modela, novi Bergspyder je znatno jači. Pokreće ga 3.8 litarski bokser motor iz Caymana GT4 koji razvija 393 KS, a ukupna masa automobila iznosi 1.099 kg. Automobil će prvi put biti prikazan javnosti na brdskoj trci u Gaisbergu.

13:30 | Jun 1, 2019

KOMENTARI (0)