VIJESTI / PREMIJERE

Porsche postavlja temelje za kontinuirani rast u Leipzigu

Peto proširenje pogona u Leipzigu

 

Porsche kontinuirano radi na proširenju i unaprijeđenju svojih proizvodnih pogona kako bi išli u korak s vremenom i imali najmoderniju tehnologiju u svojim fabrikama. Fabrika u Leipzigu je posljednja u nizu koja će dobiti unaprijeđenje. Porsche će investirati preko 600 miliona eura u proširenje svog pogona u Leipzigu.

 

Opsežni projekat proširenja je predstavljen juče uz prisustvo vodećih ljudi u Saksoniji i Leipzigu, ali i samog vrha Porschea. Oni su postavili temelj za kontinuirani rast Porschea u Leipzigu. Novo proširenje prostiraće se na 75.500 kvadratnih metara, a karoserija naredne generacije Macana će se upravo u Leipzigu, koji će biti potpuno električni.

 

Albrecht Reimold, jedan od članova odbora odgovornih za proizvodnju je izjavio:

„Porsche je 1999. godine donio odluku da sagradi pogon u Leipzigu. Od svečanog postavljanja kamena temeljca 2000. godine pa do danas investirali smo preko 1,3 milijardu eura u razvoj fabrike. Nikada nismo požalili zbog te odluke i zato fabriku spremamo za budućnost. Konstantno unaprijeđujemo naše pogone u Saksoniji kako bismo našim kupcima ponudili najbolji mogući proizvod koji je dostojan našeg brenda. Brojne kompanije su krenuli Porscheovim stopama i započeli investiranje u svoje proizvodne pogone. U budućnosti, planiramo da iz ove fabrike izlaze potpuno električni automobili koji će se naći u ponudi pored hibridnih, ali i automobila sa tradicionalnim pogonom. Prvi potpuno električni model koji će izaći iz ove fabrike je Macan koji će biti smješten na PPE platformi koja će imati potpuno drugačiju arhitekturu.“

 

Proizvodni pogon u Leipzigu ima uspješnu historiju. Sa zvaničnim radom započela je 2002. godine kada je počela serijska proizvodnja prvog Porscheovog SUV-a Cayennea. Tada je bilo zaposleno 259 radnika. U Leipzigu, kasnije su se proizvodili i Macan i Panameru, a u ovom pogonu se izrađuje karoserija i za Bentley. Danas Porscheova fabrika u Leipzigu zapošljava 4.300 radnika i možemo očekivati dodatni porast sa novim proširenjem.

10:22 | Mar 13, 2019

KOMENTARI (0)