VIJESTI / PREMIJERE

Porsche predstavio novi Speedster

speedster

Porsche 911 Speedster

speedster

Porsche 911 Speedster

speedster

Porsche 911 Speedster

speedster

Porsche 911 Speedster

speedster

Porsche 911 Speedster

Bezvremenski dizajn Speedstera izgleda bolje nego ikad

 

Porsche je prošle godine predstavio novu generaciju Porschea 911, kodnog naziva 992. Međutim, najnoviji 911 kojeg je Porsche pripremio nije baziran na generaciji 992, već na prošloj 991. Ovo će biti posljednji 911 „stare“ generacije. Premijerno predstavljanje biće održano danas na prvom press danu sajma u New Yorku.

 

Šta reći za Speedster? Porsche kada je kreirao prvi 911, stvorio je automobil koji će biti dobar i izgledati atraktivno, ma u kojem obliku on došao. Napravite pick-up od 911 i svi će mu se diviti jer će izgledati uzbudljivo, privlačno, strastveno. Srećom, danas govorimo o Speedsteru kojeg smo čekali skoro deceniju. Baza za nastanak novog Speedstera je zapravo 911 GT3. Možda vas to iznenađuje jer Speedster izgleda kao automobil za uživanje, dok je GT3 poput rasnog trkača. E pa do vas je, da li ćete znati uživati i u GT3 izvedbi, ali isto tako i krotiti krivine sa Speedsterom.

 

Koliko god Porsche uspijevao da zadrži dašak retro dizajna i duha, toliko uspijevaju da ravnomjerno ponude čist i moderan dizajn 21. vijeka. Kombinacija koja uspijeva samo rijetkima. Dakle, kada sjednete u Speedstera, iza vas se nalazi 4.0 bokser motor koji se vrti do 9.000 obrtaja i stvara 502 KS. A sada, radosna vijest za sve entuzijaste – jedini mjenjač u ponudi je old-school, šestostepeni ručni mjenjač.

 

Speedster je bio na ozbiljnoj dijeti te je izgubio dosta na težini. Kako bi se izgubilo dovoljno kilograma, Porsche je koristio karbon gdje god je to bilo moguće. Umjesto čvrstog metalnog krova, koristi se lagani, platneni krov. Mjenjač je takođe odigrao bitnu ulogu u smanjenju težine. Šestostepni ručni mjenjač je oko 4 kilograma lakši od sedmostepenog i oko 18 kilograma od automatskog sa dva kvačila.

 

Rezultat monstruoznog bokser motora koji nosi svega 1.465 kg je impresivan. Od 0 do 100, Speedster ubrzava za 3,8 sekundi i postiže maskimalnu brzinu 309 km/h. To nije mala brzina, a u Speedsteru je gotovo ni ne osjećate. Djelovaće vam poput plovidbe kroz oblake, do te mjere glatko i ugodno. Porsche je spremio i posebno dizajniran ručni sat, za hardcore vlasnike novog Speedstera.

 

Cijena je još uvijek nepoznata. Ipak, ne možemo očekivati da bude baš jeftin. Prva stvar je količina. Planirano je da se izradi svega 1.948 primjerka. Onda, njegova baza takođe nije jeftina. Speedster dijeli brojne komponente sa 911 GT3, što takođe ne ide u prilog niskoj cijeni. Na kraju, koga briga? Kada bismo imali toliko novca, sigurno ne bismo marili. Prve isporuke novog Speedstera se očekuju krajem godine.

08:42 | Apr 17, 2019

KOMENTARI (0)