VIJESTI / PREMIJERE

Porsche premijerno prikazao Cayenne Coupe

cayenne

Porsche Cayenne Coupe

cayenne

Porsche Cayenne Coupe

cayenne

Porsche Cayenne Coupe

cayenne

Porsche Cayenne Coupe

cayenne

Porsche Cayenne Coupe

cayenne

Porsche Cayenne Coupe Turbo i Cayenne Coupe

Proširenje porodice Cayenne

 

Sedamnaest godina nakon predstavljanja izvornog Cayennea, prvog terenca u historiji proizvođača iz Zuffenhausena, stigao je i treći Porscheov SUV. U pitanju je ponovo Cayenne, ali u Coupe izvedbi. Po prvi put, izrađen je coupe SUV, po uzoru na Audijev Q8. Sa njim u principu dijeli brojne komponente, a dizajn je tek jedna od njih.

 

Porsche Cayenne Coupe stiže MLBevo platformi, na kojoj su smješteni i novi Volkswagen Touareg, Audi Q7 i Q8, Bentley Bentayga i Lamborghini Urus. Nama lično, u cijeloj ponudi prvo bismo prisegnuli za Porscheom. Kao prvo, jer je Porsche, a kao drugo, zato što od svih pobrojanih modela izgleda najljepše i najatraktivnije. Cayenne Coupe posjeduje sve kvalitete standardnog Cayennea, ali u mnogo dinamičnijem pakovanju. A dizajn ovog automobila, dobio je dinamiku nešto oštrijim linijama, kao i zadnjim spojlerom sa PAA (Porsche Active Aerodynamics).

 

Razlika između standardnog i Coupe Cayennea je lako uočljiva. Dok standardni Cayenne ima tipičnu karoserijsku izvedbu za jednog terenca, Cayenne Coupe, sasvim logično, više naginje ka povišenom coupeu sa silaznom linijom krova, što je među prvima uveo BMW sa modelom X6. Zadnji kraj automobila posjeduje skoro isti klaster zadnjih svjetala kao i standardni Cayenne i izuzetno veliko zadnje staklo za bolju preglednost. Osim spojlera koji smo već spominjali, koji se pri brzinama većim od 90 km/h se izvlači 135 mm u odnosu na standardni položaj, Cayenne Coupe ima i krovni spojler. Na taj način, povećava pritisak na zadnji kraj i povećava stabilnost.

 

Kao dio standardne opreme, dolazi fiksni panoramski krov, dok je karbonski krov opcija po želji kupca. Staklena površina od 2,16 m2, putnicima u kabini daje dodatni osjećaj prostranosti i naravno, više svjetlosti. Karbonski krov, dolazi u sportskom paketu sa naravno, lakšom karoserijom i manjom ukupnom masom. Sportski paket uključuje 22-inčne olakšane GT Design felge, kao i karbonske detalje u unutrašnjosti i Alkantara enterijer. Cayenne Coupe nudi prostor za četiri osobe. Naprijed se nalaze sportska sjedišta sa integrisanim naslovima za glavu. Nazad, Cayenne Coupe ima standardnu klupu, ali samo sa dva sjedišta. Zapremina prtljažnika u standardnoj konfiguraciji iznosi 625 litra, a sa spuštenim sjedištima, zapremina raste na 1.540 litra.

 

U ponudi će biti dvije izvedbe Cayennea Coupe. Slabija, Cayenne Coupe, pod haubom će imati šestocilindarski turbo motor sa 340 KS i 450 Nm obrtnog momenta. Sa Chrono Sport paketom, Cayenne Coupe do stotke stiže za 5,9 sekundi. Druga, jača varijanta, Cayenne Coupe Turbo pod haubom ima moćni 4.0 litarski V8 biturbo motor sa 550 KS i 770 Nm obrtnog momenta. Do stotke, stiže za samo 3,9 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 286 km/h.

 

Novi Porscheov SUV, na tržište stiže krajem maja kada će početi primati narudžbe. Cijene kreću od 83.711€ za Cayenne Coupe, a za Cayenne Coupe Turbo biće potrebno izdvojiti 146.662€.

20:40 | Mar 21, 2019

KOMENTARI (0)